czwartek, 14 lipca 2016

Pierogi drożdżowe z jagodami - gotowane

Lato, ach te lato! Obdarza nas różnymi owocami. Tym razem wykorzystałyśmy jagody do pierogów. Nie takich klasycznych, lecz drożdżowych, gotowanych w wodzie. Są przepyszne zarówno wyciągnięte z wody jak i odsmażone na maśle na następny dzień. Serdecznie Wam polecam. Na pewno się zakochacie!



Porcji: 5    poziom: średni    czas: 2 godziny

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 6 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 300 g jagód 
  • 7 łyżeczek cukru
Sposób przygotowania:
1. W garnuszku rozkruszamy drożdże i zalewamy ciepłym (ale nie gorącym!) mlekiem. Dodajemy łyżkę cukru i dokładnie rozpuszczamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, 5 łyżek cukru, szczyptę soli i rozczyn. Dokładnie ugniatamy gładkie, elastyczne i miękkie ciasto.
3. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Metoda dla maszynkowców:
Na dno formy wlewamy ciepłe mleko, jajko, sól, dodajemy mąkę, cukier i drożdże. Ustawiamy opcję ugniatania ciasta - u mnie trwa 1h 50min.
4. Po wyrośnięciu ciasta odrywamy kawałek ciasta i rozpłaszczamy w dłoniach. Nakładamy na każdy łyżeczkę jagód i sypiemy 1/4 łyżeczki cukru. Zlepiamy na kształt pieroga. Odkładamy na posypaną mąką deskę/tacę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
5. W międzyczasie jak wyrastają pierogi zagotowujemy wodę z szczyptą soli.
6. Gotujemy każdego pieroga po 2 minuty z każdej strony. Pierogi jeszcze rosną także nie wkładajcie do garnka ich za dużo.
7. Podajemy z śmietaną, jogurtem, cukrem i jagodami.

Smacznego!










Letnie owoce 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz