sobota, 18 lutego 2017

Kruche ciasto z pianką i owocami

Przepis przygotowałam do konkursu organizowanego przez markę Hortex na stronie durszlak.pl


Składniki:
  • Na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 250 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na piankę:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • 80 g budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • mieszanka owocowa mrożona HORTEX 450 g
Sposób przygotowania:
1. Blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
2. Z mąki, żółtek, cukru, proszku do pieczenia i margaryny ugnieć kruche ciasto i podziel na trzy części.
3. 2/3 części ciasta wyklej blaszkę i piecz 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Resztę włóż do zamrażalnika.
4. Ciasto zostaw do wystudzenia i dopiero na ostudzone nakładaj piankę.
5. Białka ubij na sztywno z szczyptą soli, dodawaj powoli cukier i ubijaj, aż się całkowicie rozpuści.
6. Do pianki dodaj powoli budyń, a na koniec olej i ciągle ubijaj.
7. Na wystudzone ciasto wyłóż piankę, a na to mrożone owoce.
8. Całość przykryj potartym na grubych oczkach ciastem.
9. Piecz 40 minut w 180 stopniach, opcja pieca góra-dół.

Podawaj posypane cukrem pudrem.

Smacznego!






Mój dzień z Hortex

2 komentarze:

  1. Mniam, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszne, nie za ciężkie, nie za słodkie, dlatego nie trzeba zaprzestać na jednym kawałku.

    OdpowiedzUsuń