Czas
: 120 minut porcji: 21
poziom:
średni
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g margaryny do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki miodu
- 150 g cukru pudru
Na ciasto orzechowe:
- 250 g orzechów włoskich
- 100 g cukru
- 100 g margaryny
- 2 łyżki miodu
Na krem:
- 3 szklanki mleka
- 9 łyżek kaszy manny
- 200 g cukru pudru
- 360 g masła
- Powidła śliwkowe
Ciasto:
mleko i miód podgrzewamy do rozpuszczenia i zostawiamy do
wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, jajka, cukier puder,
pokrojoną w kostkę margarynę i wlewamy wystygniętą masę
miodową. Wszystko dokładnie i szybko ugniatamy na gładkie ciasto.
Dzielimy na cztery części i zostawiamy do schłodzenia w lodówce
na 30 minut. Następnie chwilę ugniatamy i rozwałkowujemy placek o
wymiarach 39 x 23 cm. Jedną porcję rozwałkowaną zostawiamy do
ciasta z orzechami.
Piekarnik
nastawiamy na 180 stopni opcja góra i dół. Foremkę wykładamy
papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy 10
minut.
Ciasto
orzechowe:
posiekane drobno orzechy, cukier, margarynę i miód przekładamy do
garnka i smażymy 5 minut. Następnie wylewamy na jedno z surowych
ciast. Pieczemy 15 minut.
Krem:
mleko zagotowujemy i wsypujemy do niego kaszę manną i cukier.
Gotujemy często mieszając, tak długo aż masa zgęstnieje.
Zostawiamy do wystygnięcia (masa musi być zimna, w przeciwnym razie
krem się zważy).
Miękkie masło ucieramy na
puszysty krem i dodajemy po łyżce kaszy. Mieszamy tak długo, aż
składniki dokładnie się połączą.
Wykonanie:
placek kładziemy na dno blaszki, smarujemy cienko powidłami i
wykładamy 1/3 kremu. Postępujemy identycznie z drugim i trzecim
plackiem. Na ostatnią część kremu wykładamy czwarty placek z
orzechami.
Ciasto to najlepiej zrobić 2 dni
przed podaniem, żeby placki zmiękły.
Smacznego.
Ależ pysznie wygląda;)
OdpowiedzUsuńZachęcamy do wypróbowania przepisu. Jest rewelacyjny :)
Usuń