Tym razem przedstawiam wam tartę ze szpinakiem i kurczakiem.
Cienkie kruche ciasto, do tego dobrze przyprawiony szpinak, mozzarella i
delikatny kurczak. Ciasto zarówno dla miłośników zieleniny jak i dla tych,
którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Wypróbujcie!
czas : 40 minut porcji:
3 poziom:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
·
250 g mąki pszennej
·
125 g masła zimnego
·
2 łyżki mleka
·
Sól
·
jajko
Na nadzienie:
·
paczka szpinaku mrożonego ze śmietaną
·
jajko
·
ser feta ok 100 g
·
ząbek czosnku
·
1 filet z kurczaka
·
olej
·
sól, pieprz, kolendra suszona, papryka
słodka, ostra, gałka muszkatołowa
·
mozarella 100 g
1. Mąkę, masło w
pokrojone kostkę, sól i mleko łączymy na gładkie ciasto.
2. Wkładamy do lodówki na
30 minut do schłodzenia.
3. Następnie rozwałkowujemy na blaszkę do tarty ok 28.
centymetrowej i nakłuwamy widelcem.
4. Na ciasto wykładamy
papier do pieczenia i wysypujemy suchą fasolę jaś lub coś innego, ważne żeby
było obciążenie - wtedy nie powstaną pęcherze powietrza w cieście.
5. Pieczemy 15 min w 180 stopniach, a następnie
10 minut już bez obciążenia.
6. Kurczaka
myjemy, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, papryką
słodką i ostrą. Odstawiamy na bok.
7. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy
czosnek, gałkę muszkatołową i fetę.
8. Wszystko dokładnie mieszamy. Do schłodzonej
masy dodajemy jajko i dokładnie łączymy.
9. Na tartę wykładamy
szpinak, na to kawałki kurczaka i plasterki mozarelli,
10. Wszystko pieczemy ok 20
minut w 180 stopniach opcja pieca góra i dół.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz