Ciasto ze szpinakiem, które jest delikatne, puszyste i słodziutkie. Nie martwcie się o smak szpinaku, bo w ogóle go nie wyczujecie. Spróbujcie zrobić na niedzielny podwieczorek a na pewno będziecie się zajadać.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 450 g mrożonego szpinaku
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek gorącej wody
- łyżka cukru pudru
- pół owocu granatu
2. Do miski wbijamy jajka z cukrem i ucieramy, aż powstanie puszysta masa.
3. Następnie dolewamy powoli olej nadal ucierając.
4. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szpinakiem. Delikatnie na najniższych obrotach miksera łączymy wszystkie składniki.
5. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 21 cm i pieczemy ok 60 minut, do suchego patyczka.
6. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy powoli ostudzoną żelatynę. Chwilę jeszcze ubijamy.
8. Wierzch ciasta odkrawamy i przykrywamy placek śmietaną. Posypujemy pokruszonym ciastem, które wcześniej odcięliśmy i posypujemy wierzch pestkami granatu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz