piątek, 7 października 2016

Leśny mech

Ciasto ze szpinakiem, które jest delikatne, puszyste i słodziutkie. Nie martwcie się o smak szpinaku, bo w ogóle go nie wyczujecie. Spróbujcie zrobić na niedzielny podwieczorek a na pewno będziecie się zajadać.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek gorącej wody
  • łyżka cukru pudru
  • pół owocu granatu
1. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody
2. Do miski wbijamy jajka z cukrem i ucieramy, aż powstanie puszysta masa.
3. Następnie dolewamy powoli olej nadal ucierając.
4. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szpinakiem. Delikatnie na najniższych obrotach miksera łączymy wszystkie składniki.
5. Ciasto wlewamy do  wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 21 cm i  pieczemy ok 60 minut, do suchego patyczka.
6. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia.
7. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy powoli ostudzoną żelatynę. Chwilę jeszcze ubijamy.
8. Wierzch ciasta odkrawamy i przykrywamy placek śmietaną. Posypujemy pokruszonym ciastem, które wcześniej odcięliśmy i posypujemy wierzch pestkami granatu.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz