środa, 12 grudnia 2018

Świąteczny tort marchewkowy z nutą piernikową

Torcik marchewkowy z nutą piernikową przygotowałam na pierwsze urodziny moich bliźniaków. Ciasto wyszło idealnie słodkie a krem doskonale uzupełniał wilgotne blaty. W smaku wyczuwalna była nuta piernikowa, która delikatnie przywoływała w wspomnieniach święta Bożego Narodzenia. Jeśli jednak nie lubisz smaku piernika możesz pominąć te przyprawę. Ja każdy blat ciasta nasączyłam mocną herbatą owocową, taką którą akurat miałam w domu. Możesz tez użyć słodkiego alkoholu lub kawy. Wierzch tortu ozdobiłam pokruszoną muffinką szpinakową oraz karmelizowanymi marchewkami. Tort jest wielkości 28 cm.

czas: 120 min          ilość: 18 szt.          poziom: łatwy  

Składniki:
  • 6 jajek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki drobno startej marchewki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki soli
Krem:
  • 250 ml śmietany 36 %
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Karmelizowana marchew:
  • 1 duża marchew
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
  • Foremka 28 cm
  • Papier do pieczenia lub masło i bułka tarta
  • Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją góra-dół
  • Blacha z piekarnika
  • Miska
  • Szpatułka
  • Mikser

Krok po kroku:
  1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
  2. Dodajemy olej i dalej miksujemy.
  3. W osobnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i przyprawy korzenne.
  4. Wyżej wymienione składniki dodajemy do misy z jajkami i miksujemy.
  5. Marchew obieramy ze skórki i trzemy na tarce o małych oczkach.
  6. Startą marchew łączymy z masą z miksera. Mieszamy na najmniejszych obrotach.
  7. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub dno wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Do foremki wykładamy przygotowaną masę i pieczemy 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 st C z funkcją góra-dół do suchego patyczka.
  9. Upieczone ciasto studzimy i po ostudzeniu wyciągamy z foremki.
Krem:
  1. Śmietanę ubijamy na sztywno, ale uważajcie, aby jej nie przebić.
  2. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i dalej mieszamy.
Karmelizowana marchewka:
  1. Marchew obieramy ze skórki i kroimy w plastry za pomocą obieraczki do warzyw.
  2. Na patelnię wlewamy miód, wodę i dodajemy marchewki. Chwilę karmelizujemy na małym ogniu, aby miód się nie przypalił.
  3. Marchewki wyjmujemy z miodu na talerzyk i studzimy.
  4. Gdy będą lekko ciepłe zwijamy je w ruloniki.
Sposób przygotowania:
  1. Ostudzone ciasto przecinamy wzdłuż na dwa blaty.
  2. Na pierwszy blat wykładamy połowę masy śmietanowej. Następnie kładziemy drugi blat i smarujemy wierzch oraz boki ciasta.
  3. Ozdabiamy karmelizowaną marchewką.
  4. Zajadamy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz