poniedziałek, 4 lutego 2019

Krem z zielonego groszku z fetą i chipsem z boczku

Składniki:
  • 500 g zielonego groszku konserwowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • Sól, pieprz
  • 2 plastry boczku wędzonego
  • 1 łyżka fety
  • Olej rzepakowy
Krok po kroku:
  1. Zielony groszek odsączamy z zalewy. 
  2. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.
  3. Do garnka wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i dodajemy cebulę. Chwilę podsmażamy na złocisty kolor.
  4. Dodajemy groszek i podsmażamy.
  5. Dodajemy bulion i gotujmy na niewielkim ogniu, aż groszek będzie miękki. 
  6. Po ugotowaniu blendujemy, ale pozostawiamy niewielkie kawałki groszku.
  7. Doprawiamy sola i pieprzem.
  8. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek. Pieczemy tak długo, aż będzie złocisty.
Sposób podania:
  1. Na talerz nakładamy zupę. Dodajemy fetę i chips z boczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz