środa, 20 kwietnia 2016

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

Wypróbowałyśmy przepis Kuchni Lidla z książki "Cukiernia Lidla" Przepisy Pawła Małeckiego i troszkę go przerobiłyśmy na nasze :) Ryż zapiekany to idealna propozycja na obiad jak i na deser. Słodkie, cynamonowe jabłka i miękki, mleczny ryż. Wspomnienie dzieciństwa podane w postaci dania restauracyjnego.



Porcji: 2                 czas: 80 minut                poziom: łatwy

Składniki:

Ryż z jabłkami:

  • 120 g ryżu białego sypkiego
  • 360 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 duże jabłka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
Sos:
  • 75 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 35 g cukru pudru

1. Do gotującego się mleka z szczyptą soli dodaj ryż i gotuj do miękkości, według instrukcji na opakowaniu,
2. Po tym czasie odstaw garnek na ok. 30 min.
3. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach.
4. Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego owoce z cukrem i sokiem z cytryny,
5. Praż, aż konsystencja będzie zwarta.
6. Dodaj cynamon, dokładnie wszystko wymieszaj.
7. Dwie kokilki posmaruj tłuszczem i przekładaj ryż i jabłka na zmianę - będą po dwie warstwy.
8. Jogurt łączymy z cukrami i smarujemy nim ryż.
9. Pieczemy przez ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni funkcja pieca termoobieg.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz