Składniki:
Ryż z jabłkami:
- 120 g ryżu białego sypkiego
- 360 ml mleka
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Sos:
- 75 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 35 g cukru pudru
1. Do gotującego się mleka z szczyptą soli dodaj ryż i gotuj do miękkości, według instrukcji na opakowaniu,
2. Po tym czasie odstaw garnek na ok. 30 min.
3. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach.
4. Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego owoce z cukrem i sokiem z cytryny,
5. Praż, aż konsystencja będzie zwarta.
6. Dodaj cynamon, dokładnie wszystko wymieszaj.
7. Dwie kokilki posmaruj tłuszczem i przekładaj ryż i jabłka na zmianę - będą po dwie warstwy.
8. Jogurt łączymy z cukrami i smarujemy nim ryż.
9. Pieczemy przez ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni funkcja pieca termoobieg.
Smacznego.
8. Jogurt łączymy z cukrami i smarujemy nim ryż.
9. Pieczemy przez ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni funkcja pieca termoobieg.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz