Ja przedstawię Wam podstawowy przepis – lazanię z mięsem mielonym. Przyznam, że danie jest trochę pracochłonne, a garów do mycia po jego przygotowaniu cała sterta, ale warto! Przygotowuję ją dzień wcześniej, jest wtedy nawet jeszcze lepsza. A potem wystarczy ją tylko upiec. Porcja jest tak duża, że połowę zamrażam. Przygotujcie!
czas
: 90 minut porcji: 6
poziom:
średni
Składniki:
Sos bolognese:
- 800 g mięsa mielonego
- 180 g koncentratu pomidorowego
- Woda – ok. 500 ml
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 500 ml mleka
Ponad to:
- Ser żółty potarty – ilość wg uznania
- Olej rzepakowy
- Makaron typu lazania – ja potrzebowałam 12 płatów
(3 warstwy) - Sól, pieprz, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa
1. Płaty
makaronu gotujemy przez 2 minuty w dużej ilości wody lekko
osolonej, z olejem. Następnie wykładamy na talerz – uważaj żeby
płaty makaronu się nie posklejały.
Sos
bolognese:
2. Rozgrzej łyżeczkę oleju i wrzuć na patelnię mięso. Smaż aż
straci swój różowy kolor.
3. Cebulę pokrój w grubą kostkę, a
czosnek przeciśnij przez praskę.Dodaj do mięsa i chwilę smaż.
4. Koncentrat pomidorowy rozmieszaj z 500 ml wody, następnie zalej
sosem mięso i duś, aż lekko odparuje. Przypraw bazylią, oregano,
solą i pieprzem.
Sos
beszamelowy:
5. W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj i
lekko upraż.
6. Następnie dodaj mleko i gotuj, aż sos zgęstnieje.
Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
7. Naczynie
żaroodporne posmaruj delikatnie olejem.
8. Wyłóż dno makaronem (u
mnie każda warstwa to 4 płaty makaronu) i przykryj sosem
beszamelowym.
9. Na to wyłóż połowę mięsa, posyp żółtym serem.
Postępuj identycznie z drugą warstwą.
10. Całość przykryj makaronem
i zalej sosem beszamelowy.
11. Piecz 30 minut w 180 stopniach, opcja
grzałka górna i dolna. Na 10 minut przed końcem posyp wierzch
żółtym serem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz