niedziela, 17 kwietnia 2016

Lazania - przepis podstawowy

Lazania – kto jej nie zna? Kto jej nie uwielbia? W restauracjach jest wiele rodzajów lazanii.
Ja przedstawię Wam podstawowy przepis – lazanię z mięsem mielonym. Przyznam, że danie jest trochę pracochłonne, a garów do mycia po jego przygotowaniu cała sterta, ale warto! Przygotowuję ją dzień wcześniej, jest wtedy nawet jeszcze lepsza. A potem wystarczy ją tylko upiec. Porcja jest tak duża, że połowę zamrażam. Przygotujcie!




czas : 90 minut            porcji: 6                 poziom: średni


Składniki:

Sos bolognese:
  • 800 g mięsa mielonego
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • Woda – ok. 500 ml
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
Ponad to:
  • Ser żółty potarty – ilość wg uznania
  • Olej rzepakowy
  • Makaron typu lazania – ja potrzebowałam 12 płatów
    (3 warstwy)
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano, gałka muszkatołowa
1. Płaty makaronu gotujemy przez 2 minuty w dużej ilości wody lekko osolonej, z olejem. Następnie wykładamy na talerz – uważaj żeby płaty makaronu się nie posklejały.
Sos bolognese:
2. Rozgrzej łyżeczkę oleju i wrzuć na patelnię mięso. Smaż aż straci swój różowy kolor.
3. Cebulę pokrój w grubą kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.Dodaj do mięsa i chwilę smaż.
4. Koncentrat pomidorowy rozmieszaj z 500 ml wody, następnie zalej sosem mięso i duś, aż lekko odparuje. Przypraw bazylią, oregano, solą i pieprzem.

Sos beszamelowy:
5. W garnku rozpuść masło i dodaj mąkę. Dokładnie wymieszaj i lekko upraż.
6. Następnie dodaj mleko i gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
7. Naczynie żaroodporne posmaruj delikatnie olejem.
8. Wyłóż dno makaronem (u mnie każda warstwa to 4 płaty makaronu) i przykryj sosem beszamelowym.
9. Na to wyłóż połowę mięsa, posyp żółtym serem. Postępuj identycznie z drugą warstwą.
10. Całość przykryj makaronem i zalej sosem beszamelowy.
11. Piecz 30 minut w 180 stopniach, opcja grzałka górna i dolna. Na 10 minut przed końcem posyp wierzch żółtym serem.


Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz