Precle - kto ich nie jadł
ich? Zazwyczaj kupowane w budce u starszej pani, podobno najlepsze są z Krakowa. A dlaczego, by tak
nie spróbować ich zrobić samemu w domu? Przyznam, że są trochę
czasochłonne. Musimy poczekać, aż wyrośnie ciasto drożdżowe,
potem je gotować, a następnie piec. Ich zaplatanie też nie jest
łatwe. Ale myślę, że warto je zrobić. Dzięki sparzeniu ciasta,
po upieczeniu skórka jest chrupiąca, ma swój charakterystyczny
smak, a w środku są bardzo puszyste i delikatne. Spróbujcie!
czas
: 120 minut porcji: 8
poziom:
średni
Składniki:
Na ciasto:
- 585 g mąki pszennej
- 275 ml wody
- 100 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
- 55 g roztopionego masła lub margaryny
Ponadto:
- 2 litry wody
- 5 łyżek sody oczyszczonej
- Gruboziarnista sól
- Jajko
- Łyżka mleka
Ciasto:
1. Z drożdży zrób rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj z
lekko ciepłym mlekiem i dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj, aż
drożdże się rozpuszczą i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiej, dodaj do niej sól, roztopione chłodne masło,
wodę i rozczyn.
3. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób sprężyste, i
miękkie ciasto.
4. Przełóż do oprószonej mąką miski i zostaw do
wyrośnięcia na ok 90 minut. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką,
żeby nie obeschło.
Dla maszynistów: do maszyny wlej wodę, mleko, wsyp sól, cukier, na wierzch dodaj mąkę i drożdże. Nastaw automat na ugniecenie i wyrośnięcie ciasta. U mnie ta funkcja trwa 1 godzinę i 50 minut.
5. Wyrośnięte
ciasto chwilę ugniataj i podziel na 8 części.
6. Z każdej części
uformuj wałek o długości ok 50 cm. Ja miałam problem z
uformowanie wałków dlatego rozwałkowałam ciasto na długi
prostokąt i dłuższym brzegiem zwijałam a końce posmarowałam
wodą, tak żeby się skleiły.
7. Następnie zwijaj precle. Polecam
skorzystać z tego linka
8. Wodę zagotuj w dużym garnku z
sodą oczyszczoną.
9. Po skończeniu kształtowania
precli, gotujemy je przez 30 sekund w wrzącej wodzie.
10. Następnie
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia bądź matą
teflonową i pieczemy w 230 stopniach przez 15 minut, aż będą
miały charakterystyczny dla siebie ciemnobrązowy kolor.
11. Wyciągamy i ostudzamy na kratce.
Zajadamy same bądź popijamy
piwem.
Smacznego.
Przepis bierze udział w konkursie Grilluj z Almą
Robiłam kiedyś precle/bajgle, ale z mąki pełnoziarnistej :) Przepis jest na moim blogu http://iwonka-bloguje.blogspot.com
OdpowiedzUsuń