poniedziałek, 14 października 2019

Tort chia z galaretką owocową

Zapraszamy na tort na zimno. 


Składniki:
  • 700 ml mleka
  • 400 ml śmietany 300%
  • 6 łyżek nasion chia
  • 2 łyżki cukru pudru lub innego słodzidła
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 6 łyżek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 2 op. galaretek
  • 500 ml gorącej wody
  • 500 g ulubionych owoców

 Krok po kroku:
  1. Do miski wlewamy mleko i dodajemy nasiona chia. Mieszamy i naczynię odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Od czasu do czasu mieszamy.
  2. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, mieszamy tak długo, aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia, aż zacznie lekko tężeć.
  3. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  4. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
  5. Śmietanę łączymy z mlekiem i nasionami chia oraz schłodzoną żelatyną, a następnie miksujemy na niskich obrotach.
  6. Formę wykładamy biszkoptami, przelewamy wymieszaną śmietanę i schładzamy w lodówce.
  7. Po 30 min na wierzch wykładamy owoce i nakładamy tężejącą galaretkę. Wyrównujemy i schładzamy najlepiej na całą noc.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz