Zapraszamy na tort na zimno.
Składniki:
- 700 ml mleka
- 400 ml śmietany 300%
- 6 łyżek nasion chia
- 2 łyżki cukru pudru lub innego słodzidła
- 1 opakowanie biszkoptów
- 6 łyżek żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 op. galaretek
- 500 ml gorącej wody
- 500 g ulubionych owoców
- Do miski wlewamy mleko i dodajemy nasiona chia. Mieszamy i naczynię odkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Od czasu do czasu mieszamy.
- Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, mieszamy tak długo, aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia, aż zacznie lekko tężeć.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
- Śmietanę łączymy z mlekiem i nasionami chia oraz schłodzoną żelatyną, a następnie miksujemy na niskich obrotach.
- Formę wykładamy biszkoptami, przelewamy wymieszaną śmietanę i schładzamy w lodówce.
- Po 30 min na wierzch wykładamy owoce i nakładamy tężejącą galaretkę. Wyrównujemy i schładzamy najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz