czwartek, 20 października 2016

Kotlety nadziewane fetiną

Kotlety nadziewane fetiną to alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Mięso mielone połączone z słoną fetiną powoduje, że przenosimy się do kuchni greckiej. Idealnie do tego dania pasują domowe podpieczone warzywa lub świeża surówka coleslaw.



czas : 30 minut               porcji: 4                       poziom: łatwy

Składniki:
  • 250 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 100 g sera fetina
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • mleko
  • Bułka tarta 
  • Olej rzepakowy
  • Sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, oregano
Krok po kroku:


  1. Bułkę zalewamy mlekiem. Gdy zrobi się miękka odciskamy. 
  2. Mieszamy z mięsem mielonym, bułką, jajkiem i przyprawami, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę. 
  3. Ser kroimy w prostokąty. 
  4. Mięso formułujemy w postaci placka. 
  5. Na środek wykładamy jeden prostokąt sera i formułujemy kotlety.
  6. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na złocisty kolor.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ze zdjęcia wnioskowałam, że to 'koszyczki' nadziane fatą, ale w sumie ta wersja podoba mi się nawet bardziej :)

    OdpowiedzUsuń