Kotlety nadziewane fetiną to alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Mięso mielone połączone z słoną fetiną powoduje, że przenosimy się do kuchni greckiej. Idealnie do tego dania pasują domowe podpieczone warzywa lub świeża surówka coleslaw.
czas : 30 minut porcji: 4 poziom:
łatwy
Składniki:
- 250 g mięsa wieprzowego mielonego
- 100 g sera fetina
- 1 jajko
- 1 bułka kajzerka
- mleko
- Bułka tarta
- Olej rzepakowy
- Sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, oregano
Krok po kroku:
- Bułkę zalewamy mlekiem. Gdy zrobi się miękka odciskamy.
- Mieszamy z mięsem mielonym, bułką, jajkiem i przyprawami, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę.
- Ser kroimy w prostokąty.
- Mięso formułujemy w postaci placka.
- Na środek wykładamy jeden prostokąt sera i formułujemy kotlety.
- Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na złocisty kolor.
Smacznego!
Ze zdjęcia wnioskowałam, że to 'koszyczki' nadziane fatą, ale w sumie ta wersja podoba mi się nawet bardziej :)
OdpowiedzUsuń