Jedliście kiedyś ciastka z McDonald lub KFC? Mają duże kawałki czekolady i są mocno kakaowe. Postanowiłam zrobić takie same. Okazało się, że są nawet lepsze od kupnych. Kakaowe z czekoladą i mięciutkie w środku. Nawet po kilku dniach smakują jak tuż po upieczeniu. Można je przygotować w wersji kakaowej lub mlecznej. Polecam :)
czas : 30 minut
porcji: 20 szt. poziom:
łatwy
Składniki:
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki kakao
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 80 g masła
- ½ szklanki cukru białego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- ½ tabliczki czekolady mlecznej
- ½ tabliczki czekolady białej
Krok po kroku:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Wszystkie składniki, poza czekoladą, wyrabiamy w mikserze na gładkie ciasto.
- Czekoladę szatkujemy i dodajemy do ciasta.
- Mieszamy za pomocą szpatułki.
- Z ciasta formułujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pamiętajmy, aby zachować odległość. Ciastka się rozrosną.
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 10/12 minut.
- Po upieczeniu zostawiamy na parę minut na blaszce, a następnie przekładamy na metalową kratkę, aby się wystudziły.
przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz