niedziela, 20 marca 2016

Miodownik z orzechami

Dziś proponuję Wam miodownik z orzechami. Jest to ciasto miodowe przełożone orzechami włoskimi – dużą ilością! Pyszne, delikatne, idealne. Podpasuje Wam na uroczystości rodzinne, jak i na co dzień do kawy. Przepis jest na dużą blaszkę, także wystarczy dla każdego



Czas : 120 minut          porcji: 21             poziom: średni


Składniki:

Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g margaryny do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g cukru pudru
Na ciasto orzechowe:
  • 250 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
Na krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 200 g cukru pudru
  • 360 g masła
  • Powidła śliwkowe
Ciasto: mleko i miód podgrzewamy do rozpuszczenia i zostawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, jajka, cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę i wlewamy wystygniętą masę miodową. Wszystko dokładnie i szybko ugniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na cztery części i zostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut. Następnie chwilę ugniatamy i rozwałkowujemy placek o wymiarach 39 x 23 cm. Jedną porcję rozwałkowaną zostawiamy do ciasta z orzechami.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni opcja góra i dół. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy 10 minut.
Ciasto orzechowe: posiekane drobno orzechy, cukier, margarynę i miód przekładamy do garnka i smażymy 5 minut. Następnie wylewamy na jedno z surowych ciast. Pieczemy 15 minut.

Krem: mleko zagotowujemy i wsypujemy do niego kaszę manną i cukier. Gotujemy często mieszając, tak długo aż masa zgęstnieje. Zostawiamy do wystygnięcia (masa musi być zimna, w przeciwnym razie krem się zważy).
Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce kaszy. Mieszamy tak długo, aż składniki dokładnie się połączą.
Wykonanie: placek kładziemy na dno blaszki, smarujemy cienko powidłami i wykładamy 1/3 kremu. Postępujemy identycznie z drugim i trzecim plackiem. Na ostatnią część kremu wykładamy czwarty placek z orzechami.
Ciasto to najlepiej zrobić 2 dni przed podaniem, żeby placki zmiękły.
Smacznego.




2 komentarze:

  1. Ależ pysznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy do wypróbowania przepisu. Jest rewelacyjny :)

      Usuń