niedziela, 24 kwietnia 2016

Placuszki warzywne z bananem i boczkiem

Przepis pochodzi z programu Jamie Olivier superfood. Autor prezentował go jako pożywne i sycące śniadanie, ale myślę, że można je również podać na obiad. Pyszne połączenie smaków. Słony boczek, słodki banan i pożywny placek. Myślę, że wielu z Was zaskoczy ten smak. Ale spróbujcie, bo warto!


porcji: 4       czas: 30 min           poziom: średni



Składniki:
  • puszka kukurydzy ok. 340 g
  • 200 g serka wiejskiego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cebulka dymka
  • sól, pieprz, chilli
  • 2 banany
  • 8 plastrów boczku
  • kilka kropli syropu klonowego
1. Do miski wkładamy kukurydzę, serek wiejski (wraz z śmietanką), mąkę pszenną, proszek do
pieczenia, przyprawy i dokładnie mieszamy.
2. Placuszki smażymy bez tłuszczu na patelni po 4 minuty z każdej strony.
3. Banana obieramy, kroimy wzdłuż i podsmażamy na patelni.
4. Na tej samej patelni smażymy boczek na chipsy.
5. Podajemy: 2 placki, pół banana, dwa chipsy z boczku i polewamy całość syropem klonowym.

Smacznego.



3 komentarze:

  1. Wszystko brzmi jak szaleństwo, muszę spróbować tego połączenia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. W Ameryce bardzo popularne jest połączenie bananów z bekonem i syropem klonowym. Spróbuj bo warto :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie slodkości z bekonem :)

    OdpowiedzUsuń