sobota, 20 stycznia 2018

Ciasto Marysieńka

Uwielbiam przepisy z bloga mojewypieki.com. Ten przepis właśnie z niego pochodzi. Ciasto jest przepyszne. Krem najlepszy na świecie :) Mocno czekoladowy biszkopt, chrupiące orzechy. Niebo!


porcji: 12 poziom: średni czas: 100 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 140 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Na blat orzechowo-bezowy:
  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na krem:
  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Na nakropek:
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
Polewa:
  • 80 g czekolady mlecznej
  • 80 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie dodawaj partiami cukier, aż całkowicie się rozpuści.
2. Do masy dodawaj po kolei żółtka i nadal ubijaj.
3. Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao i wymieszaj szpatułką.
4. Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia i piecz ciasto w 170 stopniach, opcja pieca góra-dół, przez 30 min (do tzw. suchego patyka).
5. Ciasto wyjmij z formy i dostaw do wystudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
Blat orzechowo-bezowy:
6. Białka ubij na sztywno, a następnie dodawaj łyżka po łyżce cukier, aż całkowicie się rozpuści.
7. Na koniec dodaj posiekane orzechy i mąki i wymieszaj szpatułką.
8. Wyłóż na blaszkę o podobnych wymiarach na której piekł się biszkopt i piecz 175 stopniach, opcja pieca góra-dół, przez 35 minut. Zostaw do ostudzenia.
Krem:
9. Zagotuj 300 ml mleka.
10. W misce utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę i wlej do gotującego się mleka.
11. Dokładnie wymieszaj i przez chwilę gotuj. Nie pozwól by powstały grudki.
12. Budyń przykryj folią spożywczą, tak żeby dotykała powierzchni kremu.
13. Miękkie masło utrzyj do białości i dodawaj po łyżce budyniu. Ucieraj aż powstanie gładki krem.
Polewa:
14. Śmietanę zagotuj i dodaj połamaną czekoladę. Całość wymieszaj do powstania jednolitej polewy. Zostaw do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Przełożenie:
Pierwszy blat biszkoptu nasącz połową nakropka. Wyłóż na to połowę kremu, na to bezę, resztę kremu. Całość przykryj drugim biszkoptem, nasączonym pozostałym nakropkiem. Wierzch posmaruj polewą.

Po podzieleniu ciasta na porcje, na wierzch można ułożyć połówki orzechów.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz