czas: 20 min porcji: x poziom: łatwy
Składniki:
Masa mleczna:
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka w proszku
- 175 g miękkiego masła
- 100 g masła
- 160 g kremu czekoladowego
- 1 łyżka kakao
- 120 g pokruszonych orzechów laskowych
- 3 prostokątne wafle (andruty)
- 100 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Masa mleczna
1. Mleko zagotuj z cukrem i zostaw do ostygnięcia.
2. Miękkie masło utrzyj na puch. Następnie łyżka po łyżce dodawaj ostudzone mleko. Na koniec wsyp mleko w proszku i utrzyj na gładką masę.
Masa czekoladowo-orzechowa
3. Miękkie masło utrzyj na puch, Dodaj krem czekoladowy i kakao.
4. Na koniec wsyp pokruszone orzechy i połącz w całość.
5. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Przełożenie:
6. Na blat wyłóż jeden wafel i posmaruj go kremem czekoladowym.
7. Na niego wyłóż drugi wafel i pokryj masą mleczną.
8. Całość przykryj trzecim waflem.
9. Na ciasto połóż obciążenie np. drewnianą deskę i garnek z wodą. Wstaw do lodówki, aż wafle się skleją.
10. Po sklejeniu wierzch posmaruj roztopioną czekoladą.
11. Ciastka krój w zgrabne kwadraty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz