piątek, 1 lutego 2019

Domowy knoppers

Kto z nas kiedyś nie jadł wafelka typu knoppers. Ja postanowiłam wykonać go w domu. Może nie jest to najtańszy deser, ale jednak wiem co do niego włożyłam no i przygotowanie go sprawiło mi wiele przyjemności (nie tylko oblizywanie misek po kremie :-D)


czas: 20 min    porcji: x  poziom: łatwy

Składniki:

Masa mleczna:
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 175 g miękkiego masła
Masa czekoladowo-orzechowa:
  • 100 g masła
  • 160 g kremu czekoladowego
  • 1 łyżka kakao
  • 120 g pokruszonych orzechów laskowych
Ponadto:
  • 3 prostokątne wafle (andruty)
  • 100 g czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
Masa mleczna
1. Mleko zagotuj z cukrem i zostaw do ostygnięcia.
2. Miękkie masło utrzyj na puch. Następnie łyżka po łyżce dodawaj ostudzone mleko. Na koniec wsyp mleko w proszku i utrzyj na gładką masę.
Masa czekoladowo-orzechowa
3. Miękkie masło utrzyj na puch, Dodaj krem czekoladowy i kakao.
4. Na koniec wsyp pokruszone orzechy i połącz w całość.
5. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Przełożenie:
6. Na blat wyłóż jeden wafel i posmaruj go kremem czekoladowym.
7. Na niego wyłóż drugi wafel i pokryj masą mleczną.
8. Całość przykryj trzecim waflem.
9. Na ciasto połóż obciążenie np. drewnianą deskę i garnek z wodą. Wstaw do lodówki, aż wafle się skleją.
10. Po sklejeniu wierzch posmaruj roztopioną czekoladą.
11. Ciastka krój w zgrabne kwadraty.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz