Pyszny sernik, który jest trochę ciężki, wilgotny, słodki, pyszny. Uwielbiam serniki, w których czuć ciężkość prawdziwego sera, a nie napuszone powietrzem czy pianą. Do tego sos truskawkowy i jestem w niebie. Tak niewiele mi trzeba :)
czas
: 65 minut porcji: 12
poziom:
łatwy
Składniki:
- 400 g mleka słodzonego skondensowanego
- 750 g sera mielonego PIĄTNICA
- 3 jaja
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
Ciasto
robi się bardzo szybko. Składniki powinny mieć temperaturę
pokojową.
1. Piec nagrzewamy do 150 stopni. Na najniższym poziomie
kładziemy blaszkę i naczynie żaroodporne z wodą. Poziom wyżej
kładziemy blaszkę na której będzie leżała foremka z sernikiem.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
2. Do
miski przekładamy ser, mleko, mąki, cukier i jaja. Wszystko
dokładnie mieszamy za pomocą miksera – tylko do całkowitego
połączenia składników. Nie miksujemy za długo żeby nie
napowietrzać sernika, ponieważ przez to może opaść.
3. Ciasto przelej
do foremki i piecz godzinę. Zostaw do wystygnięcia w piecu przy
lekko uchylonych drzwiczkach, żeby nie dostały szoku termicznego.
4. Schładzaj całą noc w lodówce. Proponuję podać z konfiturą
truskawkową lub porzeczkami, które idealnie kontrastują ze
słodyczą sernika.
Smacznego!
Sernik wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńPolecamy przepis :-)
Usuń