środa, 28 września 2016

Sernik Kasi z mlekiem skondensowanym

Pyszny sernik, który jest trochę ciężki, wilgotny, słodki, pyszny. Uwielbiam serniki, w których czuć ciężkość prawdziwego sera, a nie napuszone powietrzem czy pianą. Do tego sos truskawkowy i jestem w niebie. Tak niewiele mi trzeba :)  
czas : 65 minut          porcji: 12        poziom: łatwy
Składniki:
  • 400 g mleka słodzonego skondensowanego
  • 750 g sera mielonego PIĄTNICA
  • 3 jaja
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Ciasto robi się bardzo szybko. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Piec nagrzewamy do 150 stopni. Na najniższym poziomie kładziemy blaszkę i naczynie żaroodporne z wodą. Poziom wyżej kładziemy blaszkę na której będzie leżała foremka z sernikiem. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
2. Do miski przekładamy ser, mleko, mąki, cukier i jaja. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą miksera – tylko do całkowitego połączenia składników. Nie miksujemy za długo żeby nie napowietrzać sernika, ponieważ przez to może opaść.
3. Ciasto przelej do foremki i piecz godzinę. Zostaw do wystygnięcia w piecu przy lekko uchylonych drzwiczkach, żeby nie dostały szoku termicznego.
4. Schładzaj całą noc w lodówce. Proponuję podać z konfiturą truskawkową lub porzeczkami, które idealnie kontrastują ze słodyczą sernika.
Smacznego!





2 komentarze: