wtorek, 2 stycznia 2018

Tarta z rybą i szpinakiem

Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty. Słone i słodkie. Tutaj znajdziesz więcej naszych propozycji. Jeszcze nigdy nie przyrządzałam wytrawnej tarty z białą rybą. Pomyślałam, że dobrym połączeniem będzie lubiany przeze mnie szpinak z czosnkiem. Więc wszystko razem połączyłam i wyszło coś pysznego. Dzięki temu, że ryba nie była zbyt drobno pokrojona po upieczeniu została soczysta. A ty jaką lubisz tartę? 



czas: 90 min           ilość: 4           poziom: łatwy
Składniki:
Ciasto kruche:
  • 300 g  mąki pszennej
  • 170 g masła zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki wody
  • łyżeczka soli
  • jajko
Farsz:
  • 2 filety z dorsza lub innej białej ryby
  • 100 g szpinaku
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz, sok z cytryny, gałka muszkatołowa, koperek
Dodatkowo:
  • Foremka na tartę
  • Piekarnik nagrzany do 180 st z funkcja góra-dół
  • Trzepaczka
  • Miska
  • Pojemnik na rybę
  • Nóż
  • Deska
  • Wałek
  • Widelec
  • Folia aluminiowa
  • Worek / folia spożywcza
  • Patelnia
  • Praska do czosnku
  • Fasola Jaś/ciecierzyca



Krok po kroku:
  1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w kulkę. Szczelnie owijamy w worek/folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min, aby ciasto stwardniało.
  2. W międzyczasie  rybę myjemy, usuwamy ości jeśli są. Kroimy na mniejsze kawałki i doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i skraplamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na noc lub ok 30 min do lodówki.
  3. Następnie myjemy szpinak, odcinamy ogonki i smażymy na patelni. Do szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.
  4. W misce mieszamy śmietanę z jajkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  5. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy i przekładamy na blaszkę. Wylepiamy dno i boki, a następnie dociskamy dłońmi. Nadmiar ciasta ściągamy, możemy to zrobić za pomocą wałka lub odrywać palcami. Przekłuwamy widelcem dno ciasta, wykładamy folią aluminiową i obciążamy, np. fasolą Jaś, suchą ciecierzycą.
  6. Ciasto pieczemy 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st z funkcja grzania góra-dół. Po upływie czasu ściągamy folię z obciążeniem i pieczemy kolejne 10 min.
  7. Na upieczone ciasto wykładamy szpinak i rybę.
  8. Całość zalewamy mieszanką śmietanową.
  9. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st z funkcja góra-dół, aż masa śmietanową się zetnie.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz