piątek, 17 marca 2017

Precle z solą himalajską

Precle - kto ich nie jadł ich? Zazwyczaj kupowane w budce u starszej pani, podobno najlepsze są z Krakowa. A dlaczego, by tak nie spróbować ich zrobić samemu w domu? Przyznam, że są trochę czasochłonne. Musimy poczekać, aż wyrośnie ciasto drożdżowe, potem je gotować, a następnie piec. Ich zaplatanie też nie jest łatwe. Ale myślę, że warto je zrobić. Dzięki sparzeniu ciasta, po upieczeniu skórka jest chrupiąca, ma swój charakterystyczny smak, a w środku są bardzo puszyste i delikatne. Spróbujcie!

czas : 120 minut          porcji: 8            poziom: średni
Składniki:
Na ciasto:
  • 585 g mąki pszennej
  • 275 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 55 g roztopionego masła lub margaryny
Ponadto:
  • 2 litry wody
  • 5 łyżek sody oczyszczonej
  • Gruboziarnista sól
  • Jajko
  • Łyżka mleka
Ciasto:
1. Z drożdży zrób rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj z lekko ciepłym mlekiem i dodaj cukier. Dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą i zostaw na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiej, dodaj do niej sól, roztopione chłodne masło, wodę i rozczyn.
3. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób sprężyste, i miękkie ciasto.
4. Przełóż do oprószonej mąką miski i zostaw do wyrośnięcia na ok 90 minut. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką, żeby nie obeschło.

Dla maszynistów: do maszyny wlej wodę, mleko, wsyp sól, cukier, na wierzch dodaj mąkę i drożdże. Nastaw automat na ugniecenie i wyrośnięcie ciasta. U mnie ta funkcja trwa 1 godzinę i 50 minut.
5. Wyrośnięte ciasto chwilę ugniataj i podziel na 8 części.
6. Z każdej części uformuj wałek o długości ok 50 cm. Ja miałam problem z uformowanie wałków dlatego rozwałkowałam ciasto na długi prostokąt i dłuższym brzegiem zwijałam a końce posmarowałam wodą, tak żeby się skleiły.

7. Następnie zwijaj precle. Polecam skorzystać z tego linka




8. Wodę zagotuj w dużym garnku z sodą oczyszczoną.
9. Po skończeniu kształtowania precli, gotujemy je przez 30 sekund w wrzącej wodzie.
10. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia bądź matą teflonową i pieczemy w 230 stopniach przez 15 minut, aż będą miały charakterystyczny dla siebie ciemnobrązowy kolor.
11. Wyciągamy i ostudzamy na kratce. 
Zajadamy same bądź popijamy piwem.
Smacznego.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz