poniedziałek, 4 stycznia 2016

Kruche ciasto z masą makową i jabłkami

Ciekawe połączenie maku z jabłkami. Jeśli nie dacie rady kupić masy makowej bez bakalii, to zrezygnujcie z rodzynek i cukru do nadzienia. Jeśli macie urwanie głowy przez Wielką Kolacją, to upieczcie spód w poniedziałek a na następny zróbcie masę i posypcie kruszonką i upieczcie do końca. Schowajcie w lodówce i będzie idealne na środę.

czas : 120 minut          porcji: 20        poziom: średni

Składniki:
 
  • 300 g orzechów laskowych zmielonych na mączkę
  • 360 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g margaryny do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 195 g cukru brązowego
  • 180 g roztopionego masła
  • 1350 g masy makowej
  • 60 g kaszy mannej
  • 150 g rodzynek
  • 600 g jabłek obranych i startych na grubych oczkach

300 g mąki pszennej, 300 g mączki orzechowej i 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia dokładnie mieszamy. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę i 150 g brązowego cukru. Wszystkie składniki łączymy rękoma, a następnie dodajemy 3 żółta. Zagniatamy kruszonkę. ¾ kruszonki wysypujemy na spód posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszki o wymiarach 22 x 40 cm.
Pieczemy 10-12 minut z termoobiegiem w 170 stopniach. Wystudzamy.

3 żółtka ucieramy z 195 g brązowego cukru, dodajemy 180 g roztopionego i schłodzonego masła i ubijamy. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo masę makową. 60 g mąki pszennej mieszamy z 60 g kaszy mannej i 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia. Dodajemy to do masy makowej wraz
z startymi jabłkami , rodzynkami. Dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy stopniowo ubite na sztywno białka z 4 jaj.

Na wystudzony spód rozkładamy masę makowo-jabłkową. Posypujemy wierzch pozostałą posypką i pieczemy przez ok 50 minut w 165 stopniach z termoobiegiem.
Schładzamy i możemy podać.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz