poniedziałek, 4 stycznia 2016

Domowy budyń waniliowy

Domowy budyń. Taki bez sztucznych dodatków, nie z torebki. Dziś proponuję budyń waniliowy, który może zrobić każdy w zaledwie 15 minut. Tak, to naprawdę jest łatwe! Zamiast wanilii można dodać czekoladę i wtedy powstanie budyń kakaowy.


czas: 15 minut          porcji: 4                   poziom: łatwy

Składniki:
 
  • 750 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat wanilinowy lub laska wanilii
  • 1 żółtko

250 ml mleka mieszam z mąką ziemniaczaną cukrem i żółtkiem. Resztę mleka, 500 ml, gotuję
z ziarenkami wanilii bądź aromatem waniliowym.
Do gorącego mleka wlewam powoli, ciągle mieszając część mleka z mąką.Ja używam do tego siteczka, przez które przelewam mleko.  Gotuję chwilę, aż zgęstnieje. Gotowy budyń nakładamy do pucharków i dekorujemy wg uznania. Do waniliowego budyniu idealnie pasuje domowy sok malinowy. Jeśli mamy ochotę na czekoladowy budyń to zamiast wanilii dodajemy parę kostek czekolady najlepiej gorzkiej i mieszamy aż się rozpuści.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz