czas: 15 minut porcji: 4 poziom: łatwy
Składniki:
750 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat wanilinowy lub laska wanilii
1 żółtko
250 ml mleka mieszam z mąką ziemniaczaną cukrem i żółtkiem. Resztę mleka, 500 ml, gotuję
z ziarenkami wanilii bądź aromatem waniliowym.
Do gorącego mleka wlewam powoli, ciągle mieszając część mleka z mąką.Ja używam do tego siteczka, przez które przelewam mleko. Gotuję chwilę, aż zgęstnieje. Gotowy budyń nakładamy do pucharków i dekorujemy wg uznania. Do waniliowego budyniu idealnie pasuje domowy sok malinowy. Jeśli mamy ochotę na czekoladowy budyń to zamiast wanilii dodajemy parę kostek czekolady najlepiej gorzkiej i mieszamy aż się rozpuści.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz