czas : 60 minut porcja: keksówka 25 cm poziom : łatwy
Składniki:
250 g masła
5 łyżeczek kakao
220 g cukru
220 g mąki pszennej
4 łyżki mleka
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C na termoobieg.
W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy cukier i mleko. Podgrzewamy tak długo, aż cukier się rozpuści.
Dodajemy kakao i mieszamy. Odstawiamy by przestygło.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i większą część masy z garnuszka.Wszystko delikatnie mieszamy, przelewamy do foremki silikonowej lub do blaszki, którą
wykładamy papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika na 45 minut, aż patyczek będzie suchy.
Po upieczeniu ciasta polewam wierzch masą z garnuszka.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz