piątek, 8 stycznia 2016

Murzynek

Murzynek - to królowa ciast z mojego dzieciństwa. Wilgotne, czekoladowe i aromatyczne. Jest bardzo proste w wykonaniu. Na pewno Ci się uda!



czas : 60 minut          porcja: keksówka 25 cm        poziom : łatwy

Składniki:
 
  • 250 g masła
  • 5 łyżeczek kakao
  • 220 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C na termoobieg.
W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy cukier i mleko. Podgrzewamy tak długo, aż cukier się rozpuści.
Dodajemy kakao i mieszamy. Odstawiamy by przestygło.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i większą część masy z garnuszka.Wszystko delikatnie mieszamy, przelewamy do foremki silikonowej lub do blaszki, którą
wykładamy papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika na 45 minut, aż patyczek będzie suchy.
Po upieczeniu ciasta polewam wierzch masą z garnuszka.

Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz