czas : 30 minut porcji: 9 poziom: średni
Składniki:
1 ½ dużych opakowań herbatników
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany 30%
1 puszka masy kajmakowej
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki cukru pudru
200 g czekolady deserowej
Blaszkę wykładamy herbatnikami, a na nie smarujemy masą kajmakową.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
1/3 śmietany mieszamy mikserem z serem mascarpone.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody i zostawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy do reszty śmietany i dokładnie mieszamy.
Na masę kajmakową wykładamy kolejną warstwę herbatników, a następnie masę z serkiem.
Czekoladę siekamy drobno i posypujemy na wierzchu serka. Na to wykładamy herbatniki i śmietanę.
Samą górę możemy posypać czekoladą. Ja ozdobiłam odrobiną kakao.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz