piątek, 8 stycznia 2016

Kajmakowe ciasto

Nie masz pomysłu na ciasto a jutro przychodzą goście? Zrób szybkie i łatwe kajmakowe ciasto. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach i chce się więcej.



czas : 30 minut          porcji: 9        poziom: średni

Składniki:
 
  • 1 ½ dużych opakowań herbatników
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 200 g czekolady deserowej

Blaszkę wykładamy herbatnikami, a na nie smarujemy masą kajmakową.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
1/3 śmietany mieszamy mikserem z serem mascarpone.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody i zostawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy do reszty śmietany i dokładnie mieszamy.
Na masę kajmakową wykładamy kolejną warstwę herbatników, a następnie masę z serkiem.
Czekoladę siekamy drobno i posypujemy na wierzchu serka. Na to wykładamy herbatniki i śmietanę.
Samą górę możemy posypać czekoladą. Ja ozdobiłam odrobiną kakao.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz