porcji: 12 czas przygotowywania: 30 min poziom: łatwy
Składniki:
- 36 herbatników
- 250 g margaryny
- 500 g białego, zmielonego sera
- szklanka cukru pudru (można mniej, ciasto wychodzi słodkie)
- 2 łyżki kakao
- 4 duże łyżki marmolady
- kilka kropel aromatu cytrynowego bądź sok z cytryny i skórka z niej
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
- 50 g margaryny
1. Do miski przekładamy miękką margarynę i ucieramy ją z cukrem pudrem. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy porcjami biały ser.
2. Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao, do drugiej sok z cytryny i jej skórkę, bądź aromat cytrynowy. Każdą masę miksować do połączenia składników.
3. Herbatniki układamy na folii aluminiowej. 3 kolumny po 6 rzędów.
4. Smarujemy je dokładnie marmoladą.
5. Na marmoladę kładziemy masę z kakao (odstawiamy 2 łyżki).
6. Układamy ponownie herbatniki, tak żeby przykryć krem.
7. Następnie wierzch smarujemy białym kremem i na środku układamy pozostawioną ciemną masę.
8. Całość składamy w trójkąt przy pomocy folii aluminiowej. Po prostu łapiemy za folię aluminiową i składamy trójkąt.
9. Całość lekko poprawiamy dłońmi tak, żeby wszystko dokładnie się skleiło. Zostawiamy w lodówce na 5 minut.
10. W tym czasie przygotowujemy polewę: do garnuszka przekładamy margarynę, kakao, wodę, cukier i zagotowujemy. Zostawiamy do ostygnięcia.
11. Ciasto wyjmujemy z lodówki i smarujemy daszek, czyli wierzch ciasta (herbatniki).
12. Zostawiamy do ostygnięcia i można jeść.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz