niedziela, 28 lutego 2016

Chatka Baby Jagi

Ciasto to "chodziło" za mną już bardzo dawna. Już na początku moich zainteresowań słodkimi kwestiami dodałam ten deser do zakładki "do zrobienia", aż w końcu nadszedł czas, żeby je zrobić. Robi się je bardzo szybko, efektownie wygląda i nieziemsko smakuje. Jeśli jesteś mamą karmiącą pomiń sok i skórkę z cytryny.


porcji: 12    czas przygotowywania: 30 min    poziom: łatwy

Składniki:

  • 36 herbatników
  • 250 g margaryny
  • 500 g białego, zmielonego sera
  • szklanka cukru pudru (można mniej, ciasto wychodzi słodkie)
  • 2 łyżki kakao
  • 4 duże łyżki marmolady
  • kilka kropel aromatu cytrynowego bądź sok z cytryny i skórka z niej
Na polewę:
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 50 g margaryny
1. Do miski przekładamy miękką margarynę i ucieramy ją z cukrem pudrem. Gdy wszystkie składniki się połączą dodajemy porcjami biały ser.
2. Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao, do drugiej sok z cytryny i jej skórkę, bądź aromat cytrynowy. Każdą masę miksować do połączenia składników. 
3. Herbatniki układamy na folii aluminiowej. 3 kolumny po 6 rzędów.
4. Smarujemy je dokładnie marmoladą.
5. Na marmoladę kładziemy masę z kakao (odstawiamy 2 łyżki). 
6. Układamy ponownie herbatniki, tak żeby przykryć krem.
7. Następnie wierzch smarujemy białym kremem i na środku układamy pozostawioną ciemną masę.
8. Całość składamy w trójkąt przy pomocy folii aluminiowej. Po prostu łapiemy za folię aluminiową i składamy trójkąt.
9. Całość lekko poprawiamy dłońmi tak, żeby wszystko dokładnie się skleiło. Zostawiamy w lodówce na 5 minut.
10. W tym czasie przygotowujemy polewę: do garnuszka przekładamy margarynę, kakao, wodę, cukier i zagotowujemy. Zostawiamy do ostygnięcia.
11. Ciasto wyjmujemy z lodówki i smarujemy daszek, czyli wierzch ciasta (herbatniki).
12. Zostawiamy do ostygnięcia i można jeść.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz