Deser ten to mój autorski przepis. Pyszny, delikatny krem angielski, do tego chrupiące ptysie słomkowe i lekko kwaśne jeszcze truskawki - idealnie się wszystko komponuje. Nie jest on bardzo słodki. Idealny na uroczysty deser zamiast standardowego ciasta.
porcji: 2 czas przygotowywania: 30 minut poziom: łatwy
Składniki:
- 2 żółtka
- 25 g cukru
- 200 g śmietany 36%
- 75 g mleka
- 4 garście słomki ptysiowej
- 4 truskawki
- ziarenka wanilii
1. Żółtka ucieramy z cukrem na biały, puszysty krem.
2. Mleko z wanilią zagotowujemy.
3. Do utartych żółtek wlewamy powoli mleko, ciągle mieszamy, żeby nie postała słodka jajecznica.
4. Następnie przelewamy całość do garnka i wstawiamy na ogień. Miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
5. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę.
6. Do gęstego i ciepłego kremu dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy szpatułką. Kolejno przelewamy całość do pozostałej śmietany i łączymy całkowicie składniki. Dzielimy krem na 4 części.
7. Truskawki myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Ptysie kruszymy i dzielimy na 6 części.
8. Owoce kładziemy dookoła dna każdej szklanki, sypiemy po jednej części ptysiów, na to wykładamy krem, ponownie ptysie, krem, ptysie. Całość wykonujemy w obu szklankach. Wierzch ozdabiamy truskawkami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz