sobota, 13 lutego 2016

Krem angielski z truskawkami w pucharku

Deser ten to mój autorski przepis. Pyszny, delikatny krem angielski, do tego chrupiące ptysie słomkowe i lekko kwaśne jeszcze truskawki - idealnie się wszystko komponuje. Nie jest on bardzo słodki. Idealny na uroczysty deser zamiast standardowego ciasta.


porcji: 2    czas przygotowywania: 30 minut    poziom: łatwy

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 25 g cukru
  • 200 g śmietany 36%
  • 75 g mleka
  • 4 garście słomki ptysiowej
  • 4 truskawki
  • ziarenka wanilii

1. Żółtka ucieramy z cukrem na biały, puszysty krem.
2. Mleko z wanilią zagotowujemy.
3. Do utartych żółtek wlewamy powoli mleko, ciągle mieszamy, żeby nie postała słodka jajecznica. 
4. Następnie przelewamy całość do garnka i wstawiamy na ogień. Miksujemy, aż powstanie gęsty krem.
5. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę.
6. Do gęstego i ciepłego kremu dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy szpatułką. Kolejno przelewamy całość do pozostałej śmietany i łączymy całkowicie składniki. Dzielimy krem na 4 części.
7. Truskawki myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Ptysie kruszymy i dzielimy na 6 części.
8. Owoce kładziemy dookoła dna każdej szklanki, sypiemy po jednej części ptysiów, na to wykładamy krem, ponownie ptysie, krem, ptysie. Całość wykonujemy w obu szklankach. Wierzch ozdabiamy truskawkami.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz