czas
: 80 minut porcji: 2
poziom:
łatwy
Składniki:
Na nuggetsy
- filety z kurczaka
- 3 garście chipsów paprykowych
- 3 garście chipsów o smaku serka fromage
- 3 garście płatków kukurydzianych
- Sól, pieprz, czosnek w proszku, papryka słodka, oregano
- Łyżeczka oleju rzepakowego
- Jajko
- mąka pszenna
Na sos słodko-kwaśno-ostry
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 plastry ananasa
- Łyżeczka sosu sojowego
- Łyżeczka octu
- woda
- Pieprz, chilli,
Nuggetsy:
Kurczaka myjemy, usuwamy błonki i kroimy w duże kostki – mi
wyszło 12 sztuk. Przyprawiamy oregano, solą, pieprzem, czosnkiem,
papryką słodką i dodajemy łyżeczkę oleju rzepakowego. Wszystko
dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min. do lodówki. W
międzyczasie wyciągamy trzy miseczki. Do jednej wykładamy
pokruszone chipsy paprykowe,
drugiej chipsy fromage, a do trzeciej płatki kukurydziane. Na talerz wykładamy jajko i je roztrzepujemy widelcem. A na drugi talerz wysypujemy mąkę pszenną. Kurczaka najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku
i chipsach paprykowych. Postępujemy podobnie z panierką kukurydzianą
i chipsami fromage. Czyli wychodzi po 4 nuggetsy w każdym smaku. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
drugiej chipsy fromage, a do trzeciej płatki kukurydziane. Na talerz wykładamy jajko i je roztrzepujemy widelcem. A na drugi talerz wysypujemy mąkę pszenną. Kurczaka najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku
i chipsach paprykowych. Postępujemy podobnie z panierką kukurydzianą
i chipsami fromage. Czyli wychodzi po 4 nuggetsy w każdym smaku. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Sos:
do
miseczki przekładamy wszystkie składniki i miksujemy za pomocą
blendera na gładką masę. Dodajemy wodę – w zależności od
preferowanej konsystencji.
Nuggetsy wykładamy na talerz,
podajemy z sosem i frytkami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz