środa, 17 lutego 2016

Nuggetsy w trzech smakach

Nuggetsy, czyli coś pysznego dla dorosłych i dzieci. Prezentuję Wam te kąski kurczaka w nowej odsłonie. W panierce z płatków kukurydzianych i chipsach. Wybierzcie swoje ulubione smaki i bierzcie się do pracy. Ja prezentuje Wam przykładowe warianty, a dzięki temu, że piekłam je w piecu mają mniej kalorii. Jeśli jesteś mamą karmiącą nie dodawaj do sosu chilli. Smacznego!

czas : 80 minut          porcji: 2 poziom: łatwy
Składniki:
Na nuggetsy
  • filety z kurczaka
  • 3 garście chipsów paprykowych
  • 3 garście chipsów o smaku serka fromage
  • 3 garście płatków kukurydzianych
  • Sól, pieprz, czosnek w proszku, papryka słodka, oregano
  • Łyżeczka oleju rzepakowego
  • Jajko
  • mąka pszenna
Na sos słodko-kwaśno-ostry
  • Ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 plastry ananasa
  • Łyżeczka sosu sojowego
  • Łyżeczka octu
  • woda
  • Pieprz, chilli,
Nuggetsy: Kurczaka myjemy, usuwamy błonki i kroimy w duże kostki – mi wyszło 12 sztuk. Przyprawiamy oregano, solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką i dodajemy łyżeczkę oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min. do lodówki. W międzyczasie wyciągamy trzy miseczki. Do jednej wykładamy pokruszone chipsy paprykowe,
drugiej chipsy fromage, a do trzeciej płatki kukurydziane. Na talerz wykładamy jajko i je roztrzepujemy widelcem. A na drugi talerz wysypujemy mąkę pszenną. Kurczaka najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku
i chipsach paprykowych. Postępujemy podobnie z panierką kukurydzianą
i chipsami fromage. Czyli wychodzi po 4 nuggetsy w każdym smaku. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Sos: do miseczki przekładamy wszystkie składniki i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Dodajemy wodę – w zależności od preferowanej konsystencji.
Nuggetsy wykładamy na talerz, podajemy z sosem i frytkami.
Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz