środa, 27 kwietnia 2016

Tarta ze szpinakiem i kurczakiem

Tym razem przedstawiam wam tartę ze szpinakiem i kurczakiem. Cienkie kruche ciasto, do tego dobrze przyprawiony szpinak, mozzarella i delikatny kurczak. Ciasto zarówno dla miłośników zieleniny jak i dla tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Wypróbujcie!


czas : 40 minut          porcji: 3                                poziom: łatwy

Składniki:

Na ciasto:
·        250 g mąki pszennej
·        125 g masła zimnego
·        2 łyżki mleka
·        Sól
·        jajko
Na nadzienie:
·        paczka szpinaku mrożonego ze śmietaną
·        jajko
·        ser feta ok 100 g
·        ząbek czosnku
·        1 filet z kurczaka
·        olej
·        sól, pieprz, kolendra suszona, papryka słodka, ostra, gałka muszkatołowa
·        mozarella  100 g

1. Mąkę, masło w pokrojone kostkę, sól i mleko łączymy na gładkie ciasto. 
2. Wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. 
3. Następnie rozwałkowujemy na blaszkę do tarty ok 28. centymetrowej i nakłuwamy widelcem.
4. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy suchą fasolę jaś lub coś innego, ważne żeby było obciążenie - wtedy nie powstaną pęcherze powietrza w cieście.  
5. Pieczemy 15 min w 180 stopniach, a następnie 10 minut już bez obciążenia. 

6. Kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, papryką słodką i ostrą. Odstawiamy na bok. 
7. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową i fetę. 
8. Wszystko dokładnie mieszamy. Do schłodzonej masy dodajemy jajko i dokładnie łączymy.
9. Na tartę wykładamy szpinak, na to kawałki kurczaka i plasterki mozarelli, 
10. Wszystko pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach opcja pieca góra i dół.

Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz