porcji: 10 poziom: średni czas przygotowywania: 90 minut
Składniki:
Ciasto:
- 250 g gorzkiej czekolady roztopionej, wystudzonej
- 100 g orzechów włoskich posiekanych
- 250 g startych na małych oczkach, surowych buraków
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100 g mąki pszennej
- 100 ml oleju
- 100 g cukru
- 3 jaja
- 150 g białej czekolady roztopionej i wystudzonej
- 200 g masła miękkiego
- 1/2 łyżeczki chilli
2. Dodać olej i dokładnie wymieszać.
3. Kolejno wsypać mąkę z sobą i proszkiem do pieczenia. Ponownie utrzeć.
4. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę, buraki i orzechy. Dokładnie wymieszać łopatką.
5. Piec 60 minut w 180 stopniach w tortownicy o średnicy 21 cm.
6. Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół i przełożyć masą.
7. Miękkie masło utrzeć z czekoladą i chilli.
Smacznego.
takiego ciacha jeszcze nie jadłam, na pewno i mi by smakowało! :) pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszne. Buraków w ogóle nie czuć, no może lekko widać. Mnóstwo czekolady. A krem z białej czekolady i chilli. Pycha. Idealnie uzupełnia słodycz wypieku. Serdecznie Ci Aniu polecamy.
Usuń