wtorek, 12 kwietnia 2016

Tort buraczany z orzechami włoskimi

Pyszne ciasto z burakami, kolejna wersja ciasta które smakuje każdemu. Buraki są mało wyczuwalne, a koloru w ogóle nie widać. Do tego mnóstwo czekolady i orzechy. Cud i miód!



porcji: 10        poziom: średni        czas przygotowywania: 90 minut

Składniki:

Ciasto:
  • 250 g gorzkiej czekolady roztopionej, wystudzonej
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych
  • 250 g startych na małych oczkach, surowych buraków
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju
  • 100 g cukru
  • 3 jaja
Polewa:
  • 150 g białej czekolady roztopionej i wystudzonej
  • 200 g masła miękkiego
  • 1/2 łyżeczki chilli
1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
2. Dodać olej i dokładnie wymieszać.
3. Kolejno wsypać mąkę z sobą i proszkiem do pieczenia. Ponownie utrzeć.
4. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę, buraki i orzechy. Dokładnie wymieszać łopatką.
5. Piec 60 minut w 180 stopniach w tortownicy o średnicy 21 cm.
6. Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół i przełożyć masą.
7. Miękkie masło utrzeć z czekoladą i chilli.

Smacznego.







2 komentarze:

  1. takiego ciacha jeszcze nie jadłam, na pewno i mi by smakowało! :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszne. Buraków w ogóle nie czuć, no może lekko widać. Mnóstwo czekolady. A krem z białej czekolady i chilli. Pycha. Idealnie uzupełnia słodycz wypieku. Serdecznie Ci Aniu polecamy.

      Usuń