niedziela, 10 kwietnia 2016

Zupa krupnik

Klasyka kuchni polskiej - zupa krupnik. Sycąca, pyszna zupa, jak u Mamy. Przygotujcie dla Niej i zaproście na obiad. Na pewno się ucieszy.



porcji: 4        czas: przygotowania: 150 min       poziom: łatwy

Składniki:
  • 1,5 l wody
  • udko z kurczaka
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • łyżeczka lubczyku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach
  • łyżeczka soli
  • dwie marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • 5 cm pora
  • 120 g kaszy jęczmiennej
  • majeranek, tymianek, sól, pieprz

1. Do wody wrzuć udko, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, ząbek czosnku, pieprz, łyżeczkę soli, przypaloną na gazie cebulę.
2. Po 20 minutach od zagotowania wrzuć obrane i pokrojone na pół marchewki, por, seler, pietruszkę. Gotuj do miękkości mięsa.
3. Następnie z wywaru wyciągnij wszystkie składniki i wrzuć kaszę jęczmienną.
4. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu kaszy.
5. Na koniec przypraw majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
6. Mięso obierz, warzywa pokrój w półkrążki i podawaj z zupą.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz