porcji: 4 czas: przygotowania: 150 min poziom: łatwy
Składniki:
- 1,5 l wody
- udko z kurczaka
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- łyżeczka lubczyku
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka pieprzu kolorowego w kulkach
- łyżeczka soli
- dwie marchewki
- pietruszka
- 1/4 selera
- 5 cm pora
- 120 g kaszy jęczmiennej
- majeranek, tymianek, sól, pieprz
1. Do wody wrzuć udko, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, ząbek czosnku, pieprz, łyżeczkę soli, przypaloną na gazie cebulę.
2. Po 20 minutach od zagotowania wrzuć obrane i pokrojone na pół marchewki, por, seler, pietruszkę. Gotuj do miękkości mięsa.
3. Następnie z wywaru wyciągnij wszystkie składniki i wrzuć kaszę jęczmienną.
4. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu kaszy.
5. Na koniec przypraw majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
6. Mięso obierz, warzywa pokrój w półkrążki i podawaj z zupą.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz