sobota, 16 lipca 2016

Czekoladowa rozkosz z owocami lata

Dlaczego ten deser nazwałam czekoladową rozkoszą? Ponieważ placek czekoladowy jest niebiański! Wilgotny, mocno czekoladowy jak brownie. Do tego lekki krem i kwaskowata galaretka owocowa. Musicie go spróbować!


porcji: 10  poziom: średni  czas: 90 min.

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
  • 3 jaja
  • 150 ml mleka
  • 130 ml oleju rzepakowego
  • 60 g kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • Krem:
  • 250 g mascarpone
  • 300 g śmietany 30%
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • Na galaretkę owocową:
  • 500 g owoców - u mnie jagody, wiśnie, czereśnie, czarna porzeczka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka cukru
  • dodatkowe owoce do ozdoby

Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Do jednej miski dodajemy jajka, mleko, olej i cukier. Mieszamy trzepaczką do połączenia. 
2. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę.
3. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm.
4. Pieczemy 70 minut w 180 stopniach (opcja pieca góra-dół). 
5. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. Z górnej odcinamy trochę wierzchu i kruszymy.
Krem:
6. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy mascarpone i dokładnie łączymy. Dzielimy na dwie części.
Galaretka:
7. Owoce dokładnie myjemy, pozbywamy się pestek, szypułek. Wsypujemy do garnka wraz z cukrem. Chwilę gotujemy, aż owoce puszczą sok.
8. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody. Wlewamy do owoców, dokładnie mieszamy i zostawiamy do lekkiego zgęstnienia.
9. Gdy owoce zgęstnieją przelewamy galaretkę do tortownicy, w której wcześniej piekliśmy ciasto. Zostawiamy, aż powstanie galaretka i przecinamy ją wzdłuż na pół. Tą czynność wykonałam dzień wcześniej.
Sposób podania:
10. Na paterę kładziemy ciasto, wykładamy jedną część kremu, na to galaretkę i ponownie ciasto, krem galaretkę. Wierzch posypujemy pokruszonym plackiem i ozdabiamy owocami.

Smacznego!



Letnie owoce 2 W wiśniowym sadzie 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz