porcji: 10 poziom: średni czas: 90 min.
Składniki:
- Ciasto czekoladowe:
- 3 jaja
- 150 ml mleka
- 130 ml oleju rzepakowego
- 60 g kakao
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka brązowego cukru
- Krem:
- 250 g mascarpone
- 300 g śmietany 30%
- 1 kopiasta łyżka cukru pudru
- Na galaretkę owocową:
- 500 g owoców - u mnie jagody, wiśnie, czereśnie, czarna porzeczka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka cukru
- dodatkowe owoce do ozdoby
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Do jednej miski dodajemy jajka, mleko, olej i cukier. Mieszamy trzepaczką do połączenia.
2. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek, sodę.
3. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i przelewamy do tortownicy o średnicy 20 cm.
4. Pieczemy 70 minut w 180 stopniach (opcja pieca góra-dół).
5. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części. Z górnej odcinamy trochę wierzchu i kruszymy.
Krem:
6. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy mascarpone i dokładnie łączymy. Dzielimy na dwie części.
Galaretka:
7. Owoce dokładnie myjemy, pozbywamy się pestek, szypułek. Wsypujemy do garnka wraz z cukrem. Chwilę gotujemy, aż owoce puszczą sok.
8. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody. Wlewamy do owoców, dokładnie mieszamy i zostawiamy do lekkiego zgęstnienia.
9. Gdy owoce zgęstnieją przelewamy galaretkę do tortownicy, w której wcześniej piekliśmy ciasto. Zostawiamy, aż powstanie galaretka i przecinamy ją wzdłuż na pół. Tą czynność wykonałam dzień wcześniej.
Sposób podania:
10. Na paterę kładziemy ciasto, wykładamy jedną część kremu, na to galaretkę i ponownie ciasto, krem galaretkę. Wierzch posypujemy pokruszonym plackiem i ozdabiamy owocami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz