porcji: 10 czas przygotowania: 5 minut + czas pieczenia poziom: łatwy
Składniki:
- 150 g jogurtu greckiego
- 100 g cukru
- 225 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g borówek
- sok z 1/2 cytryny
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
2. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
3. Kolejno dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie wszystko zmiksuj.
4. Na koniec dodaj borówki i delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką.
5. Keksówkę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja pieca góra-dół) i piecz do tzw. suchego patyczka. U mnie trwało to 40 minut. Zostaw do wystygnięcia.
6. Z soku z cytryny i cukru pudru zrób gęsty lukier. Nie piszę ile konkretnie trzeba dać cukru, ponieważ to zależy od ilości soku. Po prostu syp tak, aby masa była gęsta i nadająca się do rozsmarowania.
Smacznego!
Wygląda pysznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko apetycznie. A czy będą do tej babki pasowały inne owoce np porzeczki?
OdpowiedzUsuńAnna Wilczek .
Myślę, że tak. Wtedy zwiększyłabym ilość cukru, bo np. czerwone porzeczki są dość kwaśne.
UsuńIdealne ciasto do herbaty:)
OdpowiedzUsuńoj tak :-)
Usuńpycha :)
OdpowiedzUsuń