piątek, 5 sierpnia 2016

Babka jogurtowa z borówkami

Mega szybka i pyszna babka z borówkami. Jest wilgotna, a cytrynowy lukier idealnie komponuje się ze słodyczą owoców. Już chyba wiem co zrobicie na weekend :-)


porcji: 10  czas przygotowania: 5 minut + czas pieczenia  poziom: łatwy

Składniki:

  • 150 g jogurtu greckiego
  • 100 g cukru
  • 225 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g borówek
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
2. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
3. Kolejno dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie wszystko zmiksuj.
4. Na koniec dodaj borówki i delikatnie wymieszaj ciasto szpatułką.
5. Keksówkę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja pieca góra-dół) i piecz do tzw. suchego patyczka. U mnie trwało to 40 minut. Zostaw do wystygnięcia.
6. Z soku z cytryny i cukru pudru zrób gęsty lukier. Nie piszę ile konkretnie trzeba dać cukru, ponieważ to zależy od ilości soku. Po prostu syp tak, aby masa była gęsta i nadająca się do rozsmarowania.

Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko apetycznie. A czy będą do tej babki pasowały inne owoce np porzeczki?
    Anna Wilczek .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Wtedy zwiększyłabym ilość cukru, bo np. czerwone porzeczki są dość kwaśne.

      Usuń
  3. Idealne ciasto do herbaty:)

    OdpowiedzUsuń