Dziś na śniadanie przygotowałam racuchy bananowe :) Zostało mi trochę dojrzałych owoców i postanowiłam z nich przygotować coś szybkiego. Koniecznie podałam z dużą ilością cukru pudru i koktajlem truskawkowym. Racuchy można jeść także jako obiad lub deser dlatego macie szanse jeszcze je przygotować dzisiaj. Smacznego !
porcji: 15 szt. czas przygotowania: 30 minut poziom: łatwe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 banany
- olej do smażenia
- Banany obieramy z skórki i kroimy w cienkie plasterki.
- W misce mieszamy jajka i mleko.
- W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
- Łączymy składniki suche z składnikami mokrymi i dokładnie mieszamy.
- Do ciasta dodajemy banany i mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy racuszki.
- Po usmażeniu odkładamy racuchy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z syropem klonowym.
super danie i to nie tylko na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów :) sałatka ziemniaczana
Mmm... bananowe, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń