poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Bananowe racuszki

Dziś na śniadanie przygotowałam racuchy bananowe :) Zostało mi trochę dojrzałych owoców i postanowiłam z nich przygotować coś szybkiego. Koniecznie podałam z dużą ilością cukru pudru i koktajlem truskawkowym. Racuchy można jeść także jako obiad lub deser dlatego macie szanse jeszcze je przygotować dzisiaj. Smacznego !


porcji: 15 szt.  czas przygotowania: 30 minut  poziom: łatwe

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 banany
  • olej do smażenia

  1. Banany obieramy z skórki i kroimy w cienkie plasterki.
  2. W misce mieszamy jajka i mleko.
  3. W drugiej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  4. Łączymy składniki suche z składnikami mokrymi i dokładnie mieszamy.
  5. Do ciasta dodajemy banany i mieszamy.
  6. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy racuszki.
  7. Po usmażeniu odkładamy racuchy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  8. Posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z syropem klonowym.

Smacznego.




2 komentarze:

  1. super danie i to nie tylko na śniadanie :)
    Zapraszam do moich przepisów :) sałatka ziemniaczana

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... bananowe, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń