Pasta ze słonecznika jest sycąca i bardzo smaczna. Zastępuje wędlinę, bądź żółty ser na kanapce. Idealnie komponuje się z ciemnym pieczywem, przez co nasyci na długi czas. Ekspresowa w przygotowaniu, zachwyci każdego.
czas: 5 minut + czas namaczania poziom: łatwy
- 150 g pestek słonecznika
- pół słoika suszonych pomidorów wraz z olejem
- świeże zioła u mnie bazylia i oregano, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Słonecznik zalej przegotowaną, letnią wodą i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie odsącz.
2. Do pojemnika wrzuć pestki, pokrojone w kostkę suszone pomidory, zioła i 5 łyżek oleju.
3. Dokładnie wszystko zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dolej olej, żeby pasta miała kremową konsystencję.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz