niedziela, 25 września 2016

Kapuśniak wg Kasi

Przedstawiam Wam moją wersję klasycznej zupy, którą zna każdy. Napiszcie czy różni się od Waszej. Chętnie przeczytam każdy komentarz.




 porcji: 4      czas przygotowywania: 150 min        poziom: łatwy


Składniki
  • 1,5 l wody
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg kiełbasy śląskiej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/4 selera
  • 5 cm pora
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu w kulkach
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • sól i pieprz do smaku
1. Do wody wrzucamy obraną i umytą marchewkę, pietruszkę, seler, por, przypaloną na gazie cebulę, czosnek, a także pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Gotujemy do miękkości warzyw.
2. Kiełbasę kroimy w pół krążki, a boczek w kostkę i podsmażamy na patelni.
3. Kapustę szatkujemy.
4. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
5. Z ugotowanego wywaru wyciągamy warzywa i wrzucamy kapustę i podsmażone mięso. Gotujemy do miękkości.
6. Na koniec wrzucamy ziemniaki i ponownie gotujemy do ich miękkości.
7. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy.
8. Podajemy z grzankami czosnkowymi.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz