Składniki
- 1,5 l wody
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg kiełbasy śląskiej
- 200 g wędzonego boczku
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/4 selera
- 5 cm pora
- cebula
- ząbek czosnku
- 4 ziemniaki
- 5 kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka pieprzu w kulkach
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/4 łyżeczki kminku
- sól i pieprz do smaku
2. Kiełbasę kroimy w pół krążki, a boczek w kostkę i podsmażamy na patelni.
3. Kapustę szatkujemy.
4. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
5. Z ugotowanego wywaru wyciągamy warzywa i wrzucamy kapustę i podsmażone mięso. Gotujemy do miękkości.
6. Na koniec wrzucamy ziemniaki i ponownie gotujemy do ich miękkości.
7. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy.
8. Podajemy z grzankami czosnkowymi.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz