wtorek, 4 października 2016

Klopsy po bałkańsku

Kuchnia bałkańska słynie szczególnie z mięsa gyros i aromatycznych przypraw. Mieszkańcy Bałkanów mięso szczególnie grillują używają dużej ilości chilli, pieprzu i czosnku. My dziś proponujemy klopsy po bałkańsku. Nie są tradycyjnie grillowane, ale duszone w pomidorach. Danie możemy podać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

czas : 45 minut          porcji: 4                    poziom: łatwy

Składniki:

  • 500g mielonej jagnięciny
  • Pomidory krojone z puszki
  • Bułka
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Oregano
  • 2 łyżki tartej
  • Olej rzepakowy
  • 100ml mleka
  • 100ml wody
  • Sól, kolendra, papryka słodka, chilli, cukier, rozmaryn, tymianek, oregano, pieprz czarny


1. Bułkę zalewamy mlekiem. Gdy zrobi się miękka odciskamy.
2. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w bardzo drobną kostkę. 
3. Mieszamy z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę, czosnkiem, bułką, jajkiem i przyprawami. 
4. Mięso formułujemy w kulki i otaczamy w bułce tartej. 
5. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy klopsy z obu stron. 
6. Do rondelka dodajemy pomidory z puszki, pół szklanki wody, oregano i świeżo mielony pieprz. 
7. Dodajemy klopsy i dusimy ok. 10 minut.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz