Kuchnia bałkańska słynie szczególnie z mięsa gyros i aromatycznych przypraw. Mieszkańcy Bałkanów mięso szczególnie grillują używają dużej ilości chilli, pieprzu i czosnku. My dziś proponujemy klopsy po bałkańsku. Nie są tradycyjnie grillowane, ale duszone w pomidorach. Danie możemy podać z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.
czas : 45 minut
porcji: 4 poziom:
łatwy
Składniki:
- 500g mielonej jagnięciny
- Pomidory krojone z puszki
- Bułka
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- Oregano
- 2 łyżki tartej
- Olej rzepakowy
- 100ml mleka
- 100ml wody
- Sól, kolendra, papryka słodka, chilli, cukier, rozmaryn, tymianek, oregano, pieprz czarny
1. Bułkę zalewamy
mlekiem. Gdy zrobi się miękka odciskamy.
2. Cebulę obieramy z
łupin i kroimy w bardzo drobną kostkę.
3. Mieszamy z mięsem mielonym,
przeciśniętym przez praskę, czosnkiem, bułką, jajkiem i przyprawami.
4. Mięso
formułujemy w kulki i otaczamy w bułce tartej.
5. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy
klopsy z obu stron.
6. Do rondelka dodajemy pomidory z puszki, pół szklanki wody,
oregano i świeżo mielony pieprz.
7. Dodajemy klopsy i dusimy ok. 10 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz