czas: 30 minut porcji: 3 poziom: łatwy
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- Sól, pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki miodu płynnego
- 1 op. mieszanki sałat
- 1 pomidor
- 1/2 długiego zielonego ogórka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 gruszka
- 2 jajka
- Garść słonecznika
Sos:
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Filety z kurczaka obieramy z chrząstek, błonek i myjemy.
- W misce mieszamy sos sojowy i miód. Całość mieszamy i dodajemy kurczaka. Zakrywamy folią i zostawiamy w lodówce na conajmniej 2 godziny.
- Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski.
- Ogórka myjemy, obieramy z skórki i kroimy w talarki.
- Pomidora sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w plastry.
- Gruszkę obieramy z skórki i kroimy w cienkie plastry.
- Rozgrzewamy patelnię, na która wykładamy papier do pieczenia.
- Zamarynowanego kurczaka smażymy na papierze do pieczenia i dodajemy resztę marynaty.
- Upieczonego kurczaka kroimy w plastry.
- Słonecznik prażymy na suchej patelni.
- Do miski wsypujemy sałatę. Dodajemy warzywa i gruszkę oraz kawałki kurczaka. Polewamy sosem.
- Sos
- Wszystkie składniki mieszamy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz