środa, 26 października 2016

Sałatka z kurczakiem w marynacie sojowo-musztardowej z gruszką


czas: 30 minut     porcji: 3       poziom: łatwy


Składniki:   
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 1 op. mieszanki sałat
  • 1 pomidor
  • 1/2 długiego zielonego ogórka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 gruszka
  • 2 jajka
  • Garść słonecznika

Sos:

  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Krok po kroku
  1. Filety z kurczaka obieramy z chrząstek, błonek i myjemy.
  2. W misce mieszamy sos sojowy i miód. Całość mieszamy i dodajemy kurczaka. Zakrywamy folią i zostawiamy w lodówce na conajmniej 2 godziny.
  3. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w paski.
  4. Ogórka myjemy, obieramy z skórki i kroimy w talarki.
  5. Pomidora sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w plastry.
  6. Gruszkę obieramy z skórki i kroimy w cienkie plastry.
  7. Rozgrzewamy patelnię, na która wykładamy papier do pieczenia.
  8. Zamarynowanego kurczaka smażymy na papierze do pieczenia i dodajemy resztę marynaty.
  9. Upieczonego kurczaka kroimy w plastry.
  10. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
  11. Do miski wsypujemy sałatę. Dodajemy warzywa i gruszkę oraz kawałki kurczaka. Polewamy sosem.
  12. Sos
  13. Wszystkie składniki mieszamy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz