Jest mi miło Was poinformować, że zostałam zwyciężczynią w konkursie organizowanym przez markę LUMINARC.
Zadanie konkursowe polegało na podaniu co najmniej trzech wskazówek, dzięki którym można zachować świeżość żywności na dłużej.
Moja odpowiedź brzmiała:
- z rzodkiewek (aby zachowały swoją świeżość) obcinam liście i ogonki, myję, dokładnie suszę i trzymam w plastikowym pudełku, na kuchni. Dzięki temu nie stracą swojej jędrności i nie spleśnieją
- owoce jagodowe typu truskawki, jagody, maliny moczę chwilę w roztworze wody z octem (10:1). Zlewam wodę i wkładam owoce do lodówki. Dzięki temu owoce nie spleśnieją i są dłużej jędrne,
- końcówki bananów zwijam w folię spożywczą, dzięki czemu nie dojrzeją one tak szybko
- świeże zioła dokładnie myję i siekam. Przekładam do pojemniczków na kostki lodu i zalewam oliwą. Mrożę i mam gotowe, aromatyczne kostki ziołowe idealne do zup i sosów,
- pieczarki przechowuję w papierowym worku, a nie plastikowym. Foliowy nie przepuszcza powietrza i grzyby szybko pleśnieją
- żeby sałata była zawsze świeża to odrywam liście, myję i przekładam do foliowego woreczka
Nagrodą był zestaw pojemników Pure Box do przechowywania żywności.
Dziękuję!
Kasia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz