sobota, 14 stycznia 2017

Sernik z Oreo

Ten sernik jest idealny dla tych, którzy uwielbiają dużą ilość sera twarogowego oraz ciasteczka Oreo.
Delikatny i gładki ser idealnie komponuje się z czekoladowymi markizami. Zamiast ciasteczek Oreo/Neo możecie dodać swoje ulubione markizy. Ich krem ciekawie wzbogaci smak sernika.




czas : 120 minut                ilość: okrągła forma 25cm                poziom: łatwy

Składniki:

Spód
  • 150g ciasteczek Oreo lub Neo
  • 2 łyżki masła

Masa serowa
  • 800g twarogu Pilos
  • 250ml śmietanki 36%
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  •  łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 g  ciasteczek Oreo/Neo

Krem
  • 250ml śmietany 36%
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru


Spód:

  1. Masło rozpuszczamy.
  2. Ciastka wraz z masłem wrzucamy do malaksera i miksujemy.
  3. Formę o średnicy 23 cm wykładamy  papierem do pieczenia. A na niego wysypujemy ciasteczka. 
  4. Wyrównujemy i dokładnie wklepujemy, a następnie schładzamy w lodówce.

Masa serowa:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  
  2. Do miski wkładamy wszystkie składniki, oprócz ciasteczek i miksujemy do połączenia. 
  3. Pamiętaj, aby nie miksować za długo by nie napowietrzyć masy. 
  4. Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wyrównujemy. 
  5. Do masy powciskać połamane ciasteczka i zatapiamy w niej. 
  6. Pieczemy ok. 60 min. w temperaturze 150ºC, tak aby sernik był ścięty i sprężysty na wierzchu. 
  7. Ciasto wystudzamy w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Krem:
  1. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. 
  2. Śmietanę i serek mascarpone ubijamy tak długo, aż otrzymamy sztywny krem. 
  3. Pod koniec dodajemy cukier puder. 
  4. Część kremu smarujemy na schłodzony sernik, a z reszty kremu wyciskamy rozetki, w które wciskamy  ciasteczka.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz