Ten sernik jest idealny dla tych, którzy uwielbiają dużą ilość sera twarogowego oraz ciasteczka Oreo.
Delikatny i gładki ser idealnie komponuje się z czekoladowymi markizami. Zamiast ciasteczek Oreo/Neo możecie dodać swoje ulubione markizy. Ich krem ciekawie wzbogaci smak sernika.
czas : 120 minut ilość: okrągła forma 25cm poziom:
łatwy
Składniki:
Spód
- 150g ciasteczek Oreo lub Neo
- 2 łyżki masła
Masa serowa
- 800g twarogu Pilos
- 250ml śmietanki 36%
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g ciasteczek Oreo/Neo
Krem
- 250ml śmietany 36%
- 2 łyżki mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Spód:
- Masło rozpuszczamy.
- Ciastka wraz z masłem wrzucamy do malaksera i miksujemy.
- Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. A na niego wysypujemy ciasteczka.
- Wyrównujemy i dokładnie wklepujemy, a następnie schładzamy w lodówce.
Masa serowa:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski wkładamy wszystkie składniki, oprócz ciasteczek i miksujemy do połączenia.
- Pamiętaj, aby nie miksować za długo by nie napowietrzyć masy.
- Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wyrównujemy.
- Do masy powciskać połamane ciasteczka i zatapiamy w niej.
- Pieczemy ok. 60 min. w temperaturze 150ºC, tak aby sernik był ścięty i sprężysty na wierzchu.
- Ciasto wystudzamy w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Krem:
- Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
- Śmietanę i serek mascarpone ubijamy tak długo, aż otrzymamy sztywny krem.
- Pod koniec dodajemy cukier puder.
- Część kremu smarujemy na schłodzony sernik, a z reszty kremu wyciskamy rozetki, w które wciskamy ciasteczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz