poniedziałek, 9 stycznia 2017

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

Dziś na obiad coś dla mam karmiących, coś dla dbających o linię, coś dla dzieci, coś delikatnego. O czym mowa? O pulpetach z indyka w sosie koperkowym. Ekspresowo się robi, a smakuje nieziemsko.


porcji: 3   poziom: łatwy  czas: 30 min.

Składniki:

  • 300 g  mięsa mielonego z indyka
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku (ew. suszony koperek 1 łyżka)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 kubek wywaru (wody)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
1. Mięso połącz z bułką tartą, jajkiem i przypraw solą i pieprzem.
2. Uformuj z niego pulpety nie większe niż orzech włoski.
3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pulpety z każdej strony.
4. Wywar (wodę) zagotuj i zalej nim mięso. Dosyp koperek.
5. Duś do miękkości, ok. 15 min.
6. Do kubka zlej trochę wywaru z patelni i wymieszaj z mąką. Przelej na patelnię i chwilę gotuj, aż sos zgęstnieje.

Polecam podać z ziemniakami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz