Dziś na obiad coś dla mam karmiących, coś dla dbających o linię, coś dla dzieci, coś delikatnego. O czym mowa? O pulpetach z indyka w sosie koperkowym. Ekspresowo się robi, a smakuje nieziemsko.
porcji: 3 poziom: łatwy czas: 30 min.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- sól, pieprz
- pęczek koperku (ew. suszony koperek 1 łyżka)
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 kubek wywaru (wody)
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
1. Mięso połącz z bułką tartą, jajkiem i przypraw solą i pieprzem.
2. Uformuj z niego pulpety nie większe niż orzech włoski.
3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pulpety z każdej strony.
4. Wywar (wodę) zagotuj i zalej nim mięso. Dosyp koperek.
5. Duś do miękkości, ok. 15 min.
6. Do kubka zlej trochę wywaru z patelni i wymieszaj z mąką. Przelej na patelnię i chwilę gotuj, aż sos zgęstnieje.
Polecam podać z ziemniakami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz