niedziela, 22 stycznia 2017

Zapiekanka prowansalska

Kolejny przepis powstał z „braku laku”. Akurat znalazło się wszystko, co miałam w domu. Ziemniaki, mięso mielone i warzywa. Do tego żółty ser, sos beszamelowy i przyprawy prowansalskie.Dzięki czemu powstał pożywny, wartościowy posiłek. Zachęcam Was do jego przygotowania. Danie jest bardzo dobre na chłodne dni. Również pyszne następnego dnia.



 liczba porcji: 2               czas: 40 minut            poziom: łatwy

     Składniki:

  • 350 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 400 g warzyw mrożonych
  • Ziemniaki (tak, aby zakryły dno naczynia żaroodpornego)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 garście żółtego potartego sera
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie


Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w średniej grubości plastry. 
2. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą lekko twarde.
3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy mięso mielone.
4. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i dusimy warzywa do miękkości (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
5. Masło roztapiamy i dodajemy mąkę, mieszamy aż powstanie zasmażka. 
6. Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy aż sos zgęstnieje. 
7. Przyprawiamy solą i pieprzem.
8. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem beszamelowym. 
9. Wykładamy ziemniaki, na nie ponownie sos beszamelowy i posypujemy przyprawą prowansalską oraz serem.
10. Następnie układamy mięso mielone i warzywa. 
11. Wierzch polewamy sosem beszamelowy, sypiemy ser i zioła prowansalskie. 
12. Całość pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach z funkcją grzania góra-dół.

Smacznego.





2 komentarze: