liczba porcji: 2 czas: 40 minut poziom: łatwy
Składniki:
- 350 g mięsa mielonego wieprzowego
- 400 g warzyw mrożonych
- Ziemniaki (tak, aby zakryły dno naczynia żaroodpornego)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 l mleka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 garście żółtego potartego sera
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w średniej grubości plastry.
2. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą lekko twarde.
2. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będą lekko twarde.
3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy mięso mielone.
4. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i dusimy warzywa do miękkości (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
5. Masło roztapiamy i dodajemy mąkę, mieszamy aż powstanie zasmażka.
6. Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy aż sos zgęstnieje.
7. Przyprawiamy solą i pieprzem.
6. Następnie zalewamy mlekiem i gotujemy aż sos zgęstnieje.
7. Przyprawiamy solą i pieprzem.
8. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy sosem beszamelowym.
9. Wykładamy ziemniaki, na nie ponownie sos beszamelowy i posypujemy przyprawą prowansalską oraz serem.
9. Wykładamy ziemniaki, na nie ponownie sos beszamelowy i posypujemy przyprawą prowansalską oraz serem.
10. Następnie układamy mięso mielone i warzywa.
11. Wierzch polewamy sosem beszamelowy, sypiemy ser i zioła prowansalskie.
12. Całość pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach z funkcją grzania góra-dół.
11. Wierzch polewamy sosem beszamelowy, sypiemy ser i zioła prowansalskie.
12. Całość pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach z funkcją grzania góra-dół.
Idealna na obiad. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
To prawda :-)
OdpowiedzUsuń