środa, 25 stycznia 2017

Fasolka po bretońsku wg Kasi

Klasyka kuchni polskiej - fasolka po bretońsku, czyli zupa z białej fasoli, z kiełbasą i koncentratem pomidorowym. Fasola jest bogata w witaminę A, B, E, ma mnóstwo białka, magnezu, wapnia, cynku, żelaza. Jest zasadotwórcza, ma dobroczynny wpływ na florę w jelitach, prawidłowe funkcjonowanie trzustki, wątroby i jelita grubego, dlatego zachęcamy do jej jedzenia nie tylko w zupie.




czas: 4 godziny + czas moczenia    porcji: 6    poziom: łatwy

Składniki:
  • 500 g fasoli jaś
  • 500 g kiełbasy
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • łyżeczka kulek pieprzu
  • sól, majeranek, rozmaryn, tymianek, papryka ostra do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
1. Fasolę przekładamy do garnka i zalewamy wodą na całą noc (ok. 12 h)
2. Po tym czasie odlewamy wodę i zalewamy świeżą ok 2 litry.
3. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i 1/2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości, u mnie to trwało ok 4 godziny na małym ogniu.
4. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na gorącej patelni. Ja lubię bardziej wysmażoną kiełbasę i tak też zrobiłam
5. Gdy fasola już będzie miękka staramy się wyciągnąć wszystkie kulki, liście itd. Dodajemy kiełbasę, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
6. Chwilę jeszcze gotujemy i doprawiamy do smaku.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz