czas: 4 godziny + czas moczenia porcji: 6 poziom: łatwy
Składniki:
- 500 g fasoli jaś
- 500 g kiełbasy
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- łyżeczka kulek pieprzu
- sól, majeranek, rozmaryn, tymianek, papryka ostra do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
2. Po tym czasie odlewamy wodę i zalewamy świeżą ok 2 litry.
3. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i 1/2 łyżeczki soli i gotujemy do miękkości, u mnie to trwało ok 4 godziny na małym ogniu.
4. Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na gorącej patelni. Ja lubię bardziej wysmażoną kiełbasę i tak też zrobiłam
5. Gdy fasola już będzie miękka staramy się wyciągnąć wszystkie kulki, liście itd. Dodajemy kiełbasę, koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
6. Chwilę jeszcze gotujemy i doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz