wtorek, 13 czerwca 2017

Letnie serce bezowe z truskawkami

Ten letni bezowy deser przygotowałam dla męża na urodziny :) Jest on wielkim fanem ciast bezowych, dlatego pomyślałam że to będzie super niespodzianka. Chciałam upiec coś wyjątkowego, nie tradycyjne placki bezowe, ale coś co będzie się wyróżniać spośród sklepowych słodyczy. Od razu pomyślałam o sercu, a jak serce to koniecznie czerwone. Idealnie do tego komponuje się krem śmietanowy z mascarpone oraz soczyste polskie truskawki. Jako dodatek dodałam mięte oraz serca czekoladowe. Nie bójcie się przygotowywać bez. To nic trudnego, tylko wymaga trochę czasu suszenia. Każdy sobie z nią poradzi :)



czas: 100 min          porcji:10 szt.          poziom: łatwy

Składniki:

Na bezę:
  • 5 białek (jaja klasa M)
  • 150 g cukru drobnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu 
  • Szczypta czerwonego barwnika w proszku
Na krem:
  • 400 g śmietany 30% lub 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • Truskawki
  • Liście mięty
Dodatkowo:
  • Mikser z misą
  • Szpatułka
  • Papier do pieczenia
  • Ołówek, długopis
  • Worek cukierniczy lub szpryca
  • Piekarnik nagrzany do 100 stopni Celsjusza
  • Nożyk do usunięcia szypułek w truskawkach
  • Deska


Krok po kroku:

Beza
  • Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka wkładamy do misy melaksera i ubijamy na jak największych obrotach do uzyskania sztywnej piany. 
  • Następnie stopniowo po 1 łyżce dodajemy cukier. 
  • Kolejną porcję cukru dodajemy dopiero w momencie, gdy ta poprzednia się rozpuści w białku. 
  • Po zakończeniu piana powinna być lśniąca i sztywna. 
  • Dodajemy łyżeczkę przesianej mąki ziemniaczanej, szczyptę czerwonego barwnika i ocet. 
  • Całość chwilę mieszamy. Nie martw się, nie przebijesz białek także możesz chwilę dłużej miksować.
  • Na papierze do pieczenia rysujemy, za pomocą długopisu lub ołówka, serce o średnicy 24 cm. 
  • Za pomocą szpatułki wykładamy bezę, a następnie workiem cukierniczym lub szprycą wykonujemy podwójną wysokość boków.
  • Pieczemy w temperaturze 100 stopni Celsjusza z funkcją termoobiegu przez 60 minut.
  • Po upieczeniu zostawiamy bezę w zamkniętym piekarniku. Nie przechowujemy w lodówce, tylko w piekarniku.
Krem:
  • W misie melaksera umieszczamy schłodzoną śmietanę. 
  • Ubijamy, aż będzie sztywna. ale uważajmy, aby nie przebić śmietany. 
  • Dodajemy serek mascarpone oraz dwie łyżeczki cukru pudru i mieszamy, aż składniki się połączą.
  • Krem wykładamy na upieczone serce.
Sposób podania:
  • Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. 
  • Owoce wykładamy na krem i ozdabiamy świeżą miętą.



1 komentarz: