Dziś na obiad/deser zachęcamy do przygotowania delikatnych, puszystych placuszków na jogurcie. W połączeniu z sezonowymi owocami idealnie zaspokoją ochotę na słodycze.
porcji: 2 poziom: łatwe czas: 20 min.
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- jajko
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 170 g mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g truskawek
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w plastry.
2. Wszystkie składniki prócz owoców połączyć na gładką i gęstą masę.
3. Na koniec dodać owoce i delikatnie połączyć
4. Na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię nakładać po jednej łyżce ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
5. Podawać z jogurtem greckim i świeżymi owocami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz