czwartek, 15 czerwca 2017

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Dziś na obiad/deser zachęcamy do przygotowania delikatnych, puszystych placuszków na jogurcie. W połączeniu z sezonowymi owocami idealnie zaspokoją ochotę na słodycze.


porcji: 2  poziom: łatwe  czas: 20 min.

Składniki:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g truskawek
  • olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w plastry.
2. Wszystkie składniki prócz owoców połączyć na gładką i gęstą masę.


3. Na koniec dodać owoce i delikatnie połączyć
4. Na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię nakładać po jednej łyżce ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.


5. Podawać z jogurtem greckim i świeżymi owocami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz