poniedziałek, 12 lutego 2018

Zupa krem z pieczonych buraków


czas: 90 min          ilość: 4 porcje         poziom: łatwy

Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 1 l bulionu
  • 1 ziemniak
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz, majeranek, lubczyk
Dodatkowo:
  • Piekarnik nagrzany do 100 st C z blachą
  • Papier do pieczenia/mata silikonowa
  • Folia spożywcza
  • Nóż
  • Deska
  • Garnek
  • Blender
  • Praska do czosnku

Krok po kroku:
  1. Buraki , pietruszkę i marchew dokładnie szorujemy i myjemy oraz osuszamy. Każde warzywo osobno owijamy w folię spożywczą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 100 st C przez 90 min, aż warzywa będą miękkie.
  2. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę na złocisty kolor, ale tak aby jej nie spalić. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy. Ziemniak obieramy z łupin, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka. Dodajemy bulion i podgrzewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, marchew i pietruszkę. Chwilę gotujemy, a następnie zupę blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i majerankiem oraz sokiem z cytryny.
Zupę podajemy z łyżką jogurtu/śmietany i uszkami/pierożkami



1 komentarz: