czas: 90 min ilość: 4 porcje poziom: łatwy
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 l bulionu
- 1 ziemniak
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz, majeranek, lubczyk
Dodatkowo:
Krok po kroku:
- Piekarnik nagrzany do 100 st C z blachą
- Papier do pieczenia/mata silikonowa
- Folia spożywcza
- Nóż
- Deska
- Garnek
- Blender
- Praska do czosnku
Krok po kroku:
- Buraki , pietruszkę i marchew dokładnie szorujemy i myjemy oraz osuszamy. Każde warzywo osobno owijamy w folię spożywczą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 100 st C przez 90 min, aż warzywa będą miękkie.
- Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę na złocisty kolor, ale tak aby jej nie spalić. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy. Ziemniak obieramy z łupin, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka. Dodajemy bulion i podgrzewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, marchew i pietruszkę. Chwilę gotujemy, a następnie zupę blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i majerankiem oraz sokiem z cytryny.
Zupę podajemy z łyżką jogurtu/śmietany i uszkami/pierożkami
Mmm, pyszności! :)
OdpowiedzUsuń