wtorek, 20 lutego 2018

Kluski leniwe z dynią

Dynia to warzywo, które można jadać i na słodko i na słono. Tym razem przygotowałam kluski leniwe z dynią. Dzięki dyni mają piękny złocisty kolor, a w ogóle nie czuć jej w smaku. Możesz je podać, tak jak ja, z kleksem jogurtu i świeżymi owocami lub obsmażyć na masełku i posypać cukrem. Którą wersję wybierasz? 
Po więcej przepisów z użyciem dyni zapraszam tutaj.


czas: 30 min         ilość: 6 porcji        poziom: łatwy

Składniki:
  • 400 g twarogu białego
  • 200 ml (1szklanka) maki pszennej
  • 200 g puree z dyni
Dodatkowo:
  • Melakser
  • Nóż
  • Stolnica
  • Duży garnek z wodą
Krok po kroku:
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i ugniatamy. Można też zagnieść dłońmi, jeśli nie mamy melaksera.
  2. Stolnicę podsypujemy delikatnie mąką i wykładamy ciasto. Staraj się do ciasta nie dodawać więcej mąki, gdyż kluski wyjdą gumowate.
  3. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą część zagniatamy w postać wałka. Wałek kroimy w kluski.
  4. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy kluski. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy 2-3 minuty.
  5. Kluski podajemy ciepłe z kleksem jogurtu i owocami lub podsmażone na maśle z bułką tartą i cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz