Dynia to warzywo, które można jadać i na słodko i na słono. Tym razem przygotowałam kluski leniwe z dynią. Dzięki dyni mają piękny złocisty kolor, a w ogóle nie czuć jej w smaku. Możesz je podać, tak jak ja, z kleksem jogurtu i świeżymi owocami lub obsmażyć na masełku i posypać cukrem. Którą wersję wybierasz?
Po więcej przepisów z użyciem dyni zapraszam tutaj.
czas: 30 min ilość: 6 porcji poziom: łatwy
- 400 g twarogu białego
- 200 ml (1szklanka) maki pszennej
- 200 g puree z dyni
Dodatkowo:
- Melakser
- Nóż
- Stolnica
- Duży garnek z wodą
Krok po kroku:
- Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i ugniatamy. Można też zagnieść dłońmi, jeśli nie mamy melaksera.
- Stolnicę podsypujemy delikatnie mąką i wykładamy ciasto. Staraj się do ciasta nie dodawać więcej mąki, gdyż kluski wyjdą gumowate.
- Ciasto dzielimy na 4 części i każdą część zagniatamy w postać wałka. Wałek kroimy w kluski.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy kluski. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy 2-3 minuty.
- Kluski podajemy ciepłe z kleksem jogurtu i owocami lub podsmażone na maśle z bułką tartą i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz