poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Tort szpinakowy z wiśniami

Przepis Tomasza Dekera (trochę zmodyfikowany) z programu Desery Dekera kuchni +. Pyszny, lekki z nutą kwaskowatości wiśni. Serdecznie zachęcamy Was do wypróbowania. W pracy u Męża zrobił furorę ;)


porcji: 12 poziom: łatwy czas: 90 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
  • 500 g świeżego szpinaku, umytego
  • 400 g oleju rzepakowego
  • 300 g cukru
  • 6 jaj 
  • 600 g mąki pszennej
  • 25 g proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • 660 ml śmietany 30%
  • 500 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Na frużelinę wiśniową:
  • 400 g wiśni z kompotu bez pestek
  • 200 ml kompotu
  • 5 g żelatyny
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • Na poncz:
  • 1/2 kubka mocnej herbaty
  • 3 łyżki wódki
  • 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Szpinak zmiksuj na gładką masę razem z olejem.
2. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą, białą masę.
3. Do jajek dodaj szpinak, mąkę i proszek do pieczenia.
4. Dokładnie wszystko wymieszaj i wyłóż na blaszkę o wymiarach 26 x 35 cm.
5. Piecz 65 minut, opcja pieca góra-dół w 180 stopniach, do tzw suchego patyczka.
6. Zostaw do wystudzenia, a następnie zetnij wierzch ciasta i drobno pokrusz, a biszkopt podziel na dwa placki.
Krem:
7. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i mascarpone na sztywno.
Frużelina:
8. Żelatynę zalej dwiema łyżkami wody i zostaw do napęcznienia.
9. Wiśnie zalej kompotem i dodaj mąkę. Całość wymieszaj i zagotuj.
10. Na koniec dodaj żelatynę i dokładnie połącz. Zostaw do wystudzenia.
Poncz:
11. Herbatę wymieszaj z cukrem i alkoholem.
Sposób podania:
12. Na dno foremki wyłóż jeden blat biszkoptu i dokładnie nasącz ponczem.
13. Na to wyłóż 2/3 kremu i wyłóż 2/3 wiśni.
14. Przykryj drugim blatem biszkoptu i również dokładnie nasącz.
15. Wyłóż resztę śmietany i posyp wierzch pokruszonym ciastem. Na górę ozdób wiśniami.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz