porcji: 12 poziom: łatwy czas: 90 min
Składniki:
- Na biszkopt:
- 500 g świeżego szpinaku, umytego
- 400 g oleju rzepakowego
- 300 g cukru
- 6 jaj
- 600 g mąki pszennej
- 25 g proszku do pieczenia
- Na krem:
- 660 ml śmietany 30%
- 500 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- Na frużelinę wiśniową:
- 400 g wiśni z kompotu bez pestek
- 200 ml kompotu
- 5 g żelatyny
- 10 g mąki ziemniaczanej
- Na poncz:
- 1/2 kubka mocnej herbaty
- 3 łyżki wódki
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
1. Szpinak zmiksuj na gładką masę razem z olejem.
2. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą, białą masę.
3. Do jajek dodaj szpinak, mąkę i proszek do pieczenia.
4. Dokładnie wszystko wymieszaj i wyłóż na blaszkę o wymiarach 26 x 35 cm.
5. Piecz 65 minut, opcja pieca góra-dół w 180 stopniach, do tzw suchego patyczka.
6. Zostaw do wystudzenia, a następnie zetnij wierzch ciasta i drobno pokrusz, a biszkopt podziel na dwa placki.
Krem:
7. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i mascarpone na sztywno.
Frużelina:
8. Żelatynę zalej dwiema łyżkami wody i zostaw do napęcznienia.
9. Wiśnie zalej kompotem i dodaj mąkę. Całość wymieszaj i zagotuj.
10. Na koniec dodaj żelatynę i dokładnie połącz. Zostaw do wystudzenia.
Poncz:
11. Herbatę wymieszaj z cukrem i alkoholem.
Sposób podania:
12. Na dno foremki wyłóż jeden blat biszkoptu i dokładnie nasącz ponczem.
13. Na to wyłóż 2/3 kremu i wyłóż 2/3 wiśni.
14. Przykryj drugim blatem biszkoptu i również dokładnie nasącz.
15. Wyłóż resztę śmietany i posyp wierzch pokruszonym ciastem. Na górę ozdób wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz