poniedziałek, 26 listopada 2018

Wegańskie burgery brokułowo-kalafiorowe

Dziś zapraszamy na delikatne burgery warzywne. Przygotowałam je z kalafiora i brokuła z dodatkiem marchewki. Połączenie to wyszło smakowite. Jak wiemy brokuł ma intensywny zapach, co po niektórzy go nie lubią, ale warto przygotować to danie. Do burgerów użyłam ugotowanej kaszy jaglanej, która pomogła scalić warzywa w całość :) Kotleciki są w smaku delikatnie słodkie co mnie zaskoczyło :) Podałam je z domowymi frytkami oraz startymi buraczkami :) A Ty jakie burgery warzywne lubisz jeść?


czas: 40 min         ilość: 4 porcje         poziom: łatwy

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 1 marchew
  • 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka siemienia lnianego 
  • sól, pieprz, słodka papryka
Dodatkowo:
  • Parowar lub garnek do gotowania warzyw
  • Nóż
  • Deska
  • Garnek
  • Sitko
  • Widelec
  • Piekarnik nagrzany do 180 st C z funkcją grzania góra-dół
  • Papier do pieczenia
  • Blacha z piekarnika



Krok po kroku:

  1. Marchew obieramy, brokuły i kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo, tak aby się nie rozpadały.
  2. Kaszę jaglaną przepłukujemy dwa razy w gorącej wodzie, a następnie raz w zimnej, dzięki czemu unikniemy gorzkiego smaku.
  3. W garnku doprowadzamy do wrzenia 1/2 szklanki wody i dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną. Kaszę gotujemy na małym ogniu tak długo, aż wchłonie cały płyn (ok 15 min). Uważaj, aby kasza nie wykipiała.
  4. Przygotowane warzywa łączymy z ugotowaną kaszą jaglaną. Warzywa możemy rozdrobnić wilgotnymi dłońmi lub widelcem. Dodajemy sproszkowane siemię lniane, jajko, kaszę manną i przyprawy.
  5. Za pomocą wilgotnych dłoni formułujemy burgery.
  6. Wykładamy je na papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C z funkcją góra-dół ok 20 min, do zarumienienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz