czwartek, 26 września 2019

Wegański gulasz warzywny

Dziś na obiad mamy coś dla wegetarian i wegan. Danie sycące, rozgrzewające, pełne witamin, tego co jesień ma dla nas najlepszego - dynię i bataty. Znajdzie się tu również roślinny zamiennik białka - soczewica i ciecierzyca. Aromatyczne przyprawy dodają pikanterii.


Potrzebujecie:
- batat
- 400 g dyni
- marchewka
- 3 garście szpinaku świeżego
- garść czerwonej soczewicy
- dwie garście ciecierzycy suchej (namocz dzień wcześniej i ugotuj do miękkości, bądź dodaj Ciecierzycę z puszki)
- puszka pomidorów krojonych
- imbir, czosnek, pieprz, curry, ostra papryka, ewentualnie sól (u mnie bez bo danie również robione dla 8 miesięcznego Bobasa)
- 1/3 puszki mleka kokosowego
- olej rzepakowy


Sposób przygotowania:
1. Warzywa odbierz, pokrój na kostkę. 
2. Czosnek, imbir podsmaż na oleju. Dodaj curry.
3. Do głębokiej patelni (na której smażyły się przyprawy) dodaj warzywa (dynię, marchewkę, pomidory, liście szpinaku) zalej wodą i gotuj do miękkości.
4. Dodaj soczewicę, ciecierzycę, mleczko kokosowe - gotuj kolejne 10 minut.
5. Na koniec przypraw pieprzem, papryką ostrą i ewen. solą.

Podawaj ciepłe. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz