porcji: 3 czas przygotowania: 30 minut poziom: łatwe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 duże jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
1.Jabłka dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę.
2. Żółtka ubijamy z cukrami na kogel-mogel.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę.
2. Żółtka ubijamy z cukrami na kogel-mogel.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę.
4. Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukry mleko.
5. Dodajemy do tego jabłka i dokładnie wszystko mieszamy.
6. Na sam koniec dodajemy delikatnie białka i dokładnie lecz ostrożnie mieszamy.
6. Na sam koniec dodajemy delikatnie białka i dokładnie lecz ostrożnie mieszamy.
7. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i nakładamy po łyżce ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Idealne z cukrem pudrem bądź syropem klonowym.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz