środa, 2 października 2019

Racuchy jabłkowe bez drożdży


porcji: 3  czas przygotowania: 30 minut  poziom: łatwe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 duże jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
1.Jabłka dokładnie myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę.
2. Żółtka ubijamy z cukrami na kogel-mogel.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę.
4. Do żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukry mleko. 
5. Dodajemy do tego jabłka i dokładnie wszystko mieszamy.
6. Na sam koniec dodajemy delikatnie białka i dokładnie lecz ostrożnie mieszamy.
7. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i nakładamy po łyżce ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Idealne z cukrem pudrem bądź syropem klonowym.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz